Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2 kalács

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Nagyon szeretem a fonott kalácsot. A gyerekek és apa szintén. De szeretem néha cifrázni is, ezért hol így fonom, hol úgy díszítem. Most sikerült egy eszméletlenül finom, nagyon látványos és nem is túl macerás kalácsot kreálnom – ráadásul a kisfiam kedvéért tej- és tojásmentes is lett. Egy adagot sütöttem, két darab hármas fonással, de legközelebb dupla adagot készítek, mert így mehet a fagyasztóba is, hogy bármikor elő lehessen kapni pár szeletet egy reggelire vagy uzsonnára.


Hozzávalók

60 dkg liszt
1 kávéskanál só
15 dkg cukor (ebből lehet csalni, de szerintem nem érdemes)
1,2 dl olaj
2,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
5 dkg Liga vagy laktózmentes Vénusz margarin (meglangyosítva)
1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
a kenéshez cukros víz


Elkészítés

Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével) belemérek a dagasztótálba, és legalább 15 percig hagyom dolgozni a masinát. Az élesztőt nem kell felfuttatni, lesz elég ideje a kész tésztában is működni. 

Nagyon zsíros, de nem ragadós tésztát kapok. Nem kell megijedni tőle, ilyennek kell lennie ahhoz, hogy igazán finom, foszlós legyen a végeredmény. A tésztát elfelezem, és az egyik részét fehéren hagyom – ez már mehet is félre pihenni. A maradék tésztába beledolgozom a kakaóport, és mehet a másik fele mellé.

Hagyom duplájára kelni (hőfoktól függően 40-60 perc). Ekkor egy alaposan lisztezett felületre borítom őket. Először kézzel kicsit széthúzgálom, megadom a formát, majd jó széles téglalapra nyújtom őket, egymás mellett.

A fehérre ráemelem a barnát, elegyengetem, hogy kb egyformák legyenek.

Ezután, mint a csigatésztát, a szélesebb oldalon feltekerem. Alaposan meg is hengergetem, hogy jól összenyomódjon a két tészta. 

Ezután elfelezem a kígyót.

Majd ezt a felet 3 egyforma részre osztom.

Megint hengergetem egy kicsit, végül hármas fonással (mint a kislányok haját) befonom. 

Így néz ki a fonás után:

Sütőpapíros püspökkenyér formába teszem, majd megismétlem a műveletet a másik tésztakígyóval is.

Megint pihennek kb 40-50 percet, közben előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Mielőtt melegebb éghajlatra mennek, cukros vízzel megkenem őket. Hozzájuk se nyúlok 30 percig, csak szép csendben csodálom őket a sütőn kívülről 🙂

Ekkor megint megkenem a cukros vízzel, és újabb 10 percre visszateszem. Ennél a második kenésnél lehet cukorral is megszórni, attól nagyon szép lesz a kalács teteje, én ezt most kihagytam.
Az utolsó 5 percre bekapcsoltam a légkeverést is, hogy finom ropogós legyen a héja, én így szeretem 🙂
Érdemes várni kicsit a megvágással, de a legeslegfinomabb még langyosan, ekkor finoman olvad rajta a vaj és a lekvár 😉

Lehet a feltekerés előtt mazsolával vagy egyéb aszalt gyümölccsel megszórni, de nem rontja el egy kis dió, mogyoró vagy mandula sem.