Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 3 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Húsétel, Receptek, Tojásmentes, Villámkaják,

Egyik este szórakozottan lapozgattam a tv csatornák között, és éppen elkaptam egy csirkemájas vacsorát. Sajnos a teljes receptről lemaradtam, de a végeredmény annyira guszta volt, hogy úgy döntöttem: valami hasonlót készítek én is, csak a mi szájízünkre hangolva. Ráadásul magában hordozza a csirkemáj készítésének minden előnyét: egyszerű, gyors és finom. A köretként készített rizst tovább tartott elkészíteni, mint magát a májat. És a finom bortól olyan illatok lengték be a lakást, hogy már ettől csorogni kezdett a nyálam :o)

Hozzávalók


– 2 közepes fej vöröshagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 40 dkg csirkemáj
– só, bors
– 5+1 dkg teavaj
– kevés olaj
– 1 dl tejszín
– 0,5-1 dl félédes fehérbor

Elkészítés

Az egyik fej vöröshagymát karikára, a másikat apró kockára vágom. Az aprót 5 dkg vajon és kevés olajon egészen puhára párolom, szinte már karamellizálódik.

Eközben egy másik serpenyőben az 1 dkg vajon és egy kis olajon szintén puhára párolom a karikára vágott hagymát is. Mindkettőt sózom, borsozom. 

Eddig nem túl bonyolult, igaz?

A karikás hagymára ráteszem az előzőleg megtisztított májdarabokat, és kb 8 percig sütöm. 

Ezután megfordítom, hozzáadom a karikára vágott fokhagymát is. 

És most jön a legfinomabb rész: nyakon öntöm egy kevés fehérborral. 

Ekkor hozzáöntöm a másik adag hagymához a tejszínt, és amíg a máj másik oldala is párolódik (újabb kb. 6-8 perc), hagyom a borból az alkoholt elpárologni, hogy csak az íze maradjon az ételben. 

Végül a tejszínes mártást ráöntöm a májra, hagyok nekik egy percet összebarátkozni, és már kész :o)

Rizzsel tálalom, és nem felejtek el mellé tölteni a főzéshez használt finom borocskából sem :o)