Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Egyik este szórakozottan lapozgattam a tv csatornák között, és éppen elkaptam egy csirkemájas vacsorát. Sajnos a teljes receptről lemaradtam, de a végeredmény annyira guszta volt, hogy úgy döntöttem: valami hasonlót készítek én is, csak a mi szájízünkre hangolva. Ráadásul magában hordozza a csirkemáj készítésének minden előnyét: egyszerű, gyors és finom. A köretként készített rizst tovább tartott elkészíteni, mint magát a májat. És a finom bortól olyan illatok lengték be a lakást, hogy már ettől csorogni kezdett a nyálam 🙂
Hozzávalók
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 dkg csirkemáj
- só, bors
- 5+1 dkg teavaj
- kevés olaj
- 1 dl tejszín
- 0,5-1 dl félédes fehérbor
Elkészítés
Az egyik fej vöröshagymát karikára, a másikat apró kockára vágom. Az aprót 5 dkg vajon és kevés olajon egészen puhára párolom, szinte már karamellizálódik.
Eközben egy másik serpenyőben az 1 dkg vajon és egy kis olajon szintén puhára párolom a karikára vágott hagymát is. Mindkettőt sózom, borsozom.
Eddig nem túl bonyolult, igaz?
A karikás hagymára ráteszem az előzőleg megtisztított májdarabokat, és kb 8 percig sütöm.
Ezután megfordítom, hozzáadom a karikára vágott fokhagymát is.
És most jön a legfinomabb rész: nyakon öntöm egy kevés fehérborral.
Ekkor hozzáöntöm a másik adag hagymához a tejszínt, és amíg a máj másik oldala is párolódik (újabb kb. 6-8 perc), hagyom a borból az alkoholt elpárologni, hogy csak az íze maradjon az ételben.
Végül a tejszínes mártást ráöntöm a májra, hagyok nekik egy percet összebarátkozni, és már kész 🙂
Rizzsel tálalom, és nem felejtek el mellé tölteni a főzéshez használt finom borocskából sem 🙂