Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Előétel, Levesek, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Egy könnyű kis esti vacsora vagy egy tartalmasabb ebéd előtt előételként is kiváló ez a leves.

Hozzávalók

– 40 dkg gomba (én csiperkét szoktam, most épp barnát vettem)
– egy közepes fej vöröshagyma
– egy fej fokhagyma
– 2 közepes répa
– egy fehérrépa
– kis darab zeller
– egy csomó zöldségzöldje
– egy evőkanál liszt
– só, bors, pirospaprika
– eperlevél tészta (vagy házi csipetke, vagy ami épp kéznél van)

Elkészítés

Először is megpucolom a gombát és a többi zöldséget. 

Kevés olajon megdinsztelem a negyedekre vágott répát, a félbevágott fehérrépát, a kockára vágott zellert, az egész vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket. Mikor már finoman illatozik, meghintem a liszttel és a pirospaprikával, és elkeverem. 

Közben a gombafejeket félbevágom, majd vékony (kb 2-3 mm vékony) csíkokra. 

Felöntöm vízzel, a fűszerekkel ízesítem, majd fedő alatt addig főzöm, hogy már csak kicsit ropogjon a répa. Ekkor beleteszem a gombát és a cérnával összekötött petrezselyemzöldet is, és 10 percig főzöm.  

A végén beleszórom az eperlevél tésztát, és mindennel együtt puhára főzöm. Tejföllel tálalom.