Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 sütőtepsi
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Sok sütemény csak a tojás sárgáját igényli (mint az aranygaluska is), és kérdés, hogy mihez kezdjünk a fehérjével. Ha éppen nem készülünk tojásrántottát készíteni, hogy ahhoz felhasználjuk, akkor mentő ötlet lehet a habcsók.
Könnyű, finom, látványos – mondjuk nem éppen diétás édesség…
Hozzávalók
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- pár csepp friss citromlé
Elkészítés
A tojásfehérjéket elkezdem géppel felverni.
Amikor már kezd változni az állaga, hozzáöntöm a cukrot, és maximális fokozaton jó 10 percig verem.
Menet közben belefacsarok pár csepp citromlevet. Akkor jó a hab, ha az edényt fejreállítva nem esik ki belőle. Amikor kész, ételes zacskóba teszem, aminek kis lyukat vágok a végére, és kis halmokat nyomok egy sütőpapíros tepsire.
Sütőbe teszem 100 fokon, hőlégkeveréssel 30 percig szárítom. Ha esetleg előtte sütöttünk valamit, érdemes a sütő melegét kihasználni, de arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok pára a sütőben, akkor inkább néha nyissuk ki az ajtaját; vagy ha nincs hőlégkeveréses sütőnk, egy fakanál nyelével támasszuk ki a sütő ajtaját sütés közben.
A masszát sütés előtt lehet darált dióval dúsítani (óvatosan keverjük bele, hogy ne törjük össze a habot), esetleg szárítás után olvasztott csokiba mártani. Akár karácsonyfadíszítésre is felhasználható – már ha nem fogy el sütés után azonnal 🙂