Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Előétel, Fűszerek, Köret, Receptek, Sós finomság, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Volt már arra példa, hogy váratlanul estek be vendégek, és gyorsan kellett valami egyszerűt, de azért nagyszerűt is elővarázsolni a tarsolyból. Vagy voltak olyan esték, amikor nem volt kedvem sokat szöszölni, de mégis úgy nyammogott volna valamit a család. Na az ilyen alkalmakra kiváló mentsvár ez az étel.

Hozzávalók


– 25 dkg liszt
– fűszerek ízlés szerint (só, bors, majoranna, oregánó, kevés törött pirospaprika)
– 4 dl víz
– 3 közepes fej vöröshagyma
– késhegynyi szódabikarbóna
– olaj a sütéshez

A mártogatóshoz

– 2,5 dl tejföl
– kevés só, bors
– 2 gerezd fokhagyma
– kevés kapor

Elkészítés

Kimérem a lisztet, megfűszerezem, hozzáadom a szódabikarbónát, majd alaposan összekeverem. 

Hozzáöntöm a vizet, hogy jó sűrű palacsintatészta állagú legyen, és egyneművé keverem.
Félreteszem, hagyom kicsit állni. 

Addig megpucolom és félkarikákra vágom a hagymát. Kézzel jól szét is morzsolom, hogy lehetőleg minél kevésbé legyen összeragadt szál benne. 

Beleforgatom a masszába, hogy mindenhol jól bevonja. Ha van időm, hagyom még pihenni kicsit, de akár azonnal is süthető. 

Forró olajba szaggatom kanállal, kicsit ellapogatom, hogy vékonyabb legyen és könnyebben átsüljön. Nem nagyon kell foglalkozni a formázással, minél alaktalanabb, annál több lesz rajta a finom, ropogós rész :o)

Mindkét oldalát aranybarnára sütöm, és konyhai papírtörlőre szedem, hogy lecsepegtessem a felesleges olajat.

Amíg sül, elkészítem a mártogatóst: a tejfölt villával elkeverem, ízesítem, fokhagymanyomón belenyomom a fokhagymagerezdeket is, kevés kaporral is megszórom (akár el is hagyható, de igazán finom, pikáns ízt ad neki, kár kihagyni). 
Még melegen tálalom. Abbahagyhatatlan :o)