Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 8 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Előétel, Levesek, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Zöldségeket beszélek,

Egyik hétvégén a szomszédasszony bevezetett a helyi tudnivalókba: hol érdemes zöldséget venni, melyik piac a legjobb, és a legfontosabb: melyik a tuti hentes a környéken. Rögtön teszteltem is, egy szép darab marhahúst vettem, hogy raguleves készüljön.

Hozzávalók

– 50 dkg csontos marhahús
– 4 db közepes répa
– egy szép nagy szál fehérrépa
– 2 fej fokhagyma
– egy nagy fej vöröshagyma
– fél karalábé
– ugyanakkora darab zeller
– 3-4 szem krumpli
– só, bors, pirospaprika, 2 babérlevél, késhegynyi őrölt kömény
– a rántáshoz egy evőkanál zsír, 2 kanál liszt
– tészta (én most csigatésztát főztem)

Elkészítés

A répát és a fehérrépát vastagabb szeletekre vágom, a többi zöldséget falatnyi kockára, a vöröshagyma megy egészben. 

Az összes zöldséget (a krumpli kivételével) kevés olajon megfuttatom. 

A húst levágom a csontról, és szintén falatnyi kockákra vágom. 

Amikor már finoman illatoznak a zöldségek, felöntöm vízzel, és mehet bele a hús és a csont is. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, kevés pirospaprikával, a babérlevéllel és a köménnyel. Hagyom, hogy forrni kezdjen, és lehabozom, hogy szép tiszta levest kapjak. 

Ezután kis lángra állítom a tüzet, beleteszem a krumplit is, és hagyom, hogy szép lassan rotyogjon. Amikor a hús és a zöldségek is puhák (kb. egy óra múlva), elkészítem a rántást: a zsírt megolvasztom, elkeverem benne a lisztet, és kis lángon rózsaszínre pirítom. Állandó keverés közben a levesbe csorgatom. A kész levest csigatésztával és tejföllel tálalom.