Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 8 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Egyik hétvégén a szomszédasszony bevezetett a helyi tudnivalókba: hol érdemes zöldséget venni, melyik piac a legjobb, és a legfontosabb: melyik a tuti hentes a környéken. Rögtön teszteltem is, egy szép darab marhahúst vettem, hogy raguleves készüljön.
Hozzávalók
- 50 dkg csontos marhahús
- 4 db közepes répa
- egy szép nagy szál fehérrépa
- 2 fej fokhagyma
- egy nagy fej vöröshagyma
- fél karalábé
- ugyanakkora darab zeller
- 3-4 szem krumpli
- só, bors, pirospaprika, 2 babérlevél, késhegynyi őrölt kömény
- a rántáshoz egy evőkanál zsír, 2 kanál liszt
- tészta (én most csigatésztát főztem)
Elkészítés
A répát és a fehérrépát vastagabb szeletekre vágom, a többi zöldséget falatnyi kockára, a vöröshagyma megy egészben.
Az összes zöldséget (a krumpli kivételével) kevés olajon megfuttatom.
A húst levágom a csontról, és szintén falatnyi kockákra vágom.
Amikor már finoman illatoznak a zöldségek, felöntöm vízzel, és mehet bele a hús és a csont is. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, kevés pirospaprikával, a babérlevéllel és a köménnyel. Hagyom, hogy forrni kezdjen, és lehabozom, hogy szép tiszta levest kapjak.
Ezután kis lángra állítom a tüzet, beleteszem a krumplit is, és hagyom, hogy szép lassan rotyogjon. Amikor a hús és a zöldségek is puhák (kb. egy óra múlva), elkészítem a rántást: a zsírt megolvasztom, elkeverem benne a lisztet, és kis lángon rózsaszínre pirítom. Állandó keverés közben a levesbe csorgatom. A kész levest csigatésztával és tejföllel tálalom.