Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Receptek, Sós finomság, Zöldségeket beszélek,

Pár évvel ezelőtt találkoztam először a medvehagymával, és szerelem lett első látásra (akarom mondani ízlelésre :o) ). Nagy mázlinak tartom, hogy kislányom partnerem ebben a szerelemben, és nem csak nyersen, szendvicsben szereti, hanem pogácsában is. Éppen ezért amikor szezonja van, ki nem hagynám a medvehagymás pogácsát, ami nem csak színével, hanem különleges ízével is állandó szereplővé nőtte ki magát a tavaszi időszakban nálunk.

Hozzávalók (2 nagy tepsihez)


– 50 dkg liszt
– 1 evőkanál só
– 25 dkg margarin
– 1 tojás
– 2 dl tejföl
– 0,5 dl tej
– fél teáskanál cukor
– 2,5 dkg élesztő
– 10 dkg vaj
– egy csomag medvehagyma
– egy tojás a kenéshez

Elkészítés

Először is a cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A margarint meglangyosítom, hozzáadom a szintén langyos tejfölt, és összekeverem. 

A lisztbe beleütöm a tojást, majd az összes eddigi masszát hozzáadom, és a gépre bízom a munkát. 

Ragacsos tésztát gyúr, legalább 15 percig kidolgozva. Közben ollóval pici cafatokra vágom a medvehagyma felét, és a dagasztás legvégén hozzáadom a tésztához, hogy elvegyüljön benne.

Félreteszem meleg helyre, hogy duplájára keljen. 

Ezidő alatt a puha vajhoz hozzáciflizem ollóval a maradék medvehagymát, és alaposan elkeverem. 

Amikor a tészta megkelt. lisztezett felületre borítom, és vékonyra nyújtom. 

Megkenem a hagymás vaj felével. 

Elkezdem hajtogatni: egyharmadát lehajtom fentről középre, majd lentről szintén. Ezután a maradék vajjal megkenem. 

Jobbról és balról is megcsinálom ugyanezt a hajtogatást, és hagyom 30 percet pihenni. 

Ezt megismétlem mégegyszer, kenés nélkül. Újabb 30 percet pihen, majd kb. 1,5 ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. 

Késsel berácsozom, vigyázva, hogy át ne vágjam a tésztát, majd kockákra vágom vagy kiszaggatom pogácsaszaggatóval, ahogy tetszik. (Ha kockákra vágom, nem lesz leeső rész, amit újra kell nyújtani, így a második adag nem lesz keményebb a plusz liszttől). Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, jó távol egymástól, hogy legyen helyük kelni. Fognak :o)

A tojást villával felverem, és megkenem a tészta tetejét. 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 15-18 percre. 

Akkor jó, amikor a teteje szépen megbarnul, és az alja is kap egy kis színt.
Ha véletlenül marad belőle másnapra is, dobozban eláll. De nem lesz rá szükség :o)

A receptért köszönet Limarának