Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

1

Adag: 5 sütőtepsinyi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Édes vétkek, Receptek,

Mézes is, keksz is, ráadásul nyomdázható is. Hetekig eláll, nagyszerű egy tea vagy kávé mellé, az uzsonnás táskába, vagy akár ajándékba is. Higgyétek el, megéri a macerát! 🙂


Hozzávalók

– 2 evőkanál méz

– 2 kanál kakaópor

– 2 egész tojás

– 20 dkg cukor

– 5 dkg vaj

– ½ kávéskanál szódabikarbóna

– 45 dkg liszt


Elkészítés

A tészta minden hozzávalóját egy hőálló edénybe teszem. Egy másik edénybe teszek fel 2 ujjnyi vizet főni. A vizes edény akkora legyen, hogy a másik edény eltakarja teljesen, de az alja ne érjen a vízbe. Kézi habverővel alaposan összekeverem a hozzávalókat, és folyamatos keverés közben 5 percig gőz felett összefőzöm őket.

Amikor már szép homogén, félreveszem, és 3 részletben hozzáadom a lisztet.

Az első két adag liszt hozzáadásánál még használom a kézi habverőt:

Csak az utolsó adag liszttel együtt gyúrom kézzel. Mikor összeállt, 5 egyforma részre osztom a tésztát. Ha nagyon ragadna, egy kicsi liszttel még átgyúrom, de jobb, ha inkább egy időre a tésztát hűtőbe tesszük.

 

Egyesével kinyújtom őket, majd zsírozott, lisztezett tepsi hátuljára terítem úgy, hogy ne lógjon le a tepsiről, és előmelegített sütőben 200 fokon 6,5 perc alatt kisütöm (csak az elsőnél kell zsírozni, a többinél csak lisztezni). Én alapvetően sima, sótlan házi disznózsírt szoktam használni hozzá, de kókuszzsírral is működik.

Amikor kiveszem a sütőből, még puha a tészta, de gyorsan keményedik, így nagyon igyekezni kell, hogy még puha állapotban méretre vágjuk, mert különben csak törni lehet, és akkor már nem lesz olyan szép. Derelyevágóval először téglalapokat vágok belőle, majd nagyon sietve (de azért a kezemre vigyázva, hiszen forró a tepsi és a tészta is) belenyomom a sütipecsétet mindegyik közepébe, és félreteszem hűlni őket.

Még langyosan is finom, de akár napokig is eláll.

Összegzés
recipe image
Recept név
Mézes keksz sütipecséttel
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő