Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: kb. 75 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Zöldségeket beszélek,

Mikrozöld kihívásban vettem részt, és most megmutatom, hogy milyen finom harmóniát teremt a frissen, az ablakpárkányban nevelt zöldborsó és a házi kenyér találkozása.


Hozzávalók

– 50 dkg finomliszt (BL55)
– 3 dl langyos víz
– 2,5 dkg élesztő
– 2 evőkanál olaj
– 1/2 evőkanál só

– pici cukor

– egy maréknyi frissen vágott zöldborsó mikrozöld


Elkészítés

A kenyér alapreceptje természetesen a mi mindennapinké.

A hozzávalókat a szokott módon összeállítom, és ruganyos, az edény falától könnyen elváló tésztát gyúrok belőle. A mikrozöldet egy olló segítségével kb. 1 cm-es darabokra vágom, és a dagasztás utolsó pár percében a tésztába gyúrom. Ekkor így néz ki a tészta:

Letakarom egy tiszta konyharuhával, és langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kel.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, és a szokott módon veknit formázok belőle, és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem

Újabb 40-45 percig pihen, közben a sütőt előmelegítem 240 fokra. Közvetlenül a sütőbe helyezés előtt egy éles pengével három helyen bevágom (vagy éppen mintát vágok rá, ahogy tetszik), alaposan megspriccelem vízzel, ráteszem a jénai fedelét, és betolom a sütőbe.

20 percig sül fedő alatt, majd lecsökkentem a hőmérsékletet 220 fokra, és újabb 25 percig sütöm. Ha a roppanós kenyérhéj a célom, ezután kiveszem a jénaiból a kenyeret, és csak a sütőpapírra visszateszem még 5 percre, ekkor már hőlégkeveréssel sütve.

A kenyeret rácsra teszem hűlni. Szelés közben a szeleteken láthatóak a pici zöld csíkok, nagyon látványossá teszi a kenyeret.

Kiváló szendvicsalapanyag, amin enyhén érezhető a zsenge zöldborsó íze és illata, nagyon finom 🙂

Összegzés
recipe image
Recept név
Zöldborsó mikrozöldes házi fehér kenyér
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/