Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 75 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Mikrozöld kihívásban vettem részt, és most megmutatom, hogy milyen finom harmóniát teremt a frissen, az ablakpárkányban nevelt zöldborsó és a házi kenyér találkozása.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 3 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 1/2 evőkanál só
- pici cukor
- egy maréknyi frissen vágott zöldborsó mikrozöld
Elkészítés
A kenyér alapreceptje természetesen a mi mindennapinké.
A hozzávalókat a szokott módon összeállítom, és ruganyos, az edény falától könnyen elváló tésztát gyúrok belőle. A mikrozöldet egy olló segítségével kb. 1 cm-es darabokra vágom, és a dagasztás utolsó pár percében a tésztába gyúrom. Ekkor így néz ki a tészta:
Letakarom egy tiszta konyharuhával, és langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kel.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, és a szokott módon veknit formázok belőle, és sütőpapírral bélelt jénaiba teszem
Újabb 40-45 percig pihen, közben a sütőt előmelegítem 240 fokra. Közvetlenül a sütőbe helyezés előtt egy éles pengével három helyen bevágom (vagy éppen mintát vágok rá, ahogy tetszik), alaposan megspriccelem vízzel, ráteszem a jénai fedelét, és betolom a sütőbe.
20 percig sül fedő alatt, majd lecsökkentem a hőmérsékletet 220 fokra, és újabb 25 percig sütöm. Ha a roppanós kenyérhéj a célom, ezután kiveszem a jénaiból a kenyeret, és csak a sütőpapírra visszateszem még 5 percre, ekkor már hőlégkeveréssel sütve.
A kenyeret rácsra teszem hűlni. Szelés közben a szeleteken láthatóak a pici zöld csíkok, nagyon látványossá teszi a kenyeret.
Kiváló szendvicsalapanyag, amin enyhén érezhető a zsenge zöldborsó íze és illata, nagyon finom 🙂