Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 kenyérhez való alapanyag

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Természetesen ezt is Limarától tanultam (ahogy kismillió egyéb házipék is), és csak azért örökítem meg itt is az öregtészta receptjét, hogy nekem is meglegyen.

Hozzávalók

– 50 dkg liszt (BL55)
– 3 dl víz
– fél teáskanál só
– 1 dkg élesztő

Elkészítés

Kimérem a hozzávalókat. 

Dagasztógéppel alaposan összedagasztom, majd kézzel is kerekítek rajta egyet. 

Majd folpakkal lefedve egy fedeles jénaiba teszem, legalább 4-5 órára, a konyhapultra.   

Ez alatt az idő alatt jól megkel, majd elkezd összeesni. 

Az idő leteltével mehet be a hűtőbe, és remek alapul szolgál kenyerek, kiflik, zsemlék és egyéb finomságokhoz. Ekkora adagból kb. 80 dkg tészta lesz, ami 3 nagyobb vagy 4 kisebb adagot jelent. 7-10 napot bír ki hűtőben, de kisebb adagokra osztva fagyasztható is.