Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

1

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Disznóságok, Húsétel, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

Ez is egy jól bevált családi recept. Lehet cifrázni azzal, hogy paprikába töltjük a húsgombócokat (csak akkor már töltött paprikának hívjuk), de én most a legegyszerűbb megoldást készítettem.


Hozzávalók

– 1 kg darált hús (comb, nem baj, ha van benne némi zsír)
– 10 dkg rizs (mérd le!)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma (nem több)
– 1 púpos evőkanál piros törött paprika
– fél kávéskanál bors
– 1 kávéskanál só 
 
A szószhoz
 
– fél dl olaj
– 2 evőkanál liszt
– 4 evőkanál cukor
– 1 liter paradicsomlé (lehet bolti, dobozos is)
– egy csipet só
 
Elkészítés
 
A hagymát és a fokhagymát olyan apróra vágom, ahogy csak tudom. A húsgombóchoz a hozzávalókat jól összegyúrom kézzel, mint a fasírtnál. A vöröshagyma íze dominál, nem a fokhagymáé. Az a jó, ha kicsit ízes (még nem sós, de már nem kell hozzá sok), mert a rizs valamennyit úgyis felszív. Vizes kézzel gombócokat formázok, és a fazékba helyezem őket. Annyi vízzel öntöm fel, hogy félig ellepje a húsgombócokat. 
Fedő alatt közepes lángon főzöm kb. ¾ órát, közben néha megmozgatom, hogy le ne égjen. 

Amíg a húsgombóc fő, elkészítem a paradicsomszószt: fél deci olajon 2 evőkanál lisztet megpirítok. Mikor halvány rózsaszín, 4 kanál cukrot teszek bele, ezt karamellizálom picit. Ha kész, 1 liter paradicsomlével felöntöm, adok hozzá egy csipet sót és szétkeverem simára. Nem főzöm tovább, mert összecsomósodhat.

Akkor jó, ha a rizs kidurrogott és puha (a gombócok úgy néznek ki, mint a sündisznók :o))
Ekkor ráöntöm a paradicsomszószt, és negyed órát kis lángon fakanállal mozgatva főzöm. 
Tálalható főtt krumplival, vagy friss kenyérrel.