Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Főzelékek, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes, Zöldségeket beszélek,

Ez a főzelék is nagylányom kérésére készült, de az igazat megvallva, én is nagyon szeretem. Tudom, akik menzásak voltak általános iskolában, nem feltétlenül őriznek szép emlékeket vele kapcsolatban, de ezzel a módszerrel még az is meg fogja szeretni, aki eddig messze elkerülte 🙂


Hozzávalók

20 dkg sárgaborsó (előző este bő vízbe áztatva)
só, bors, kevés őrölt kömény
1 babérlevél
késhegynyi tárkony és kakukkfű

A rántáshoz

1 dl olaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 púpos evőkanál liszt


Elkészítés

A sárgaborsót már előző este bő vízbe leáztatom, így főzés előtt csak alaposan le kell mosni róla a vizet. Friss sós vízbe felteszem főzni, és egy idő után leszedem a habot, amit enged. 

Eközben előkészítem a vöröshagymát és a fokhagymát

Ezután fűszerezem borssal, köménnyel, tárkonnyal és kakukkfűvel (édesapám ötlete volt, és egyáltalán nem rontotta el, sőt). Fedő alatt szép csendesen puhára főzöm, közben elkészítem a rántást:
az olajban puhára párolom az apró kockára vágott vöröshagymát. 

Ezután hozzáadom a lisztet, és hagyom kicsit pirulni, közben sokszor megkeverem. A legutolsó egy percre hozzáadom a szintén apró kockára vágott (vagy zúzott) fokhagymát is, és csak amikor már finoman illatozik, akkor teszem bele a pirospaprikát, hogy ne égjen meg. 

Az így kapott illatozó rántással sűrítem be a főzeléket. Tálalhatom magában, vagy sült virslivel, de akár egy jó kis szaftos pörkölt is lehet a kísérője.