Limara oldalán láttam ezt a skót reggeli zsemle receptet, és azonnal éreztem, hogy nekem is ki kell próbálnom. Igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető, és a formája miatt egyedi zsemlék születtek belőle. Azt hiszem, ez a recept is bekerül a gyakran használtak közé.


Hozzávalók


– 50 dkg finomliszt
– 2 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 2 dkg puha vaj
– 1,5 dl tej
– 1,5 dl víz
– 2 dkg friss élesztő
– kenéshez pár korty langyos tej

Elkészítés

A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, közben előkészítem a többi hozzávalót. Amikor az élesztő már szép habos, hozzáöntöm a többiekhez, és géppel jól összedolgozom. Puha, de nem ragacsos tésztát kapok, kiolajozott edénybe teszem, és mehet langyos helyre pihenni 45 percre. 

Amikor már szépen megkelt a tészta, lisztezett felületre borítom, 9 egyenlő (na jó, nagyjából egyenlő…) részre osztom. Gömbölyítem, pihentetem 10-15 percig, majd kb. jó ujjnyi vastagra kinyújtom őket. 

Mehetnek sütőpapíros tepsire, de ne túl közel egymáshoz, mert még kelni fognak. 

Pihennek újabb 45 percet langyos helyen, letakarva, eközben előmelegítem a sütőt 200 fokra. 

Ha megkelt a tészta, és a sütő is forró, az ujjammal a zsemlék közepébe mélyedést nyomok, megkenem tejjel őket, picit megszórom liszttel a tetejüket, és mehetnek a sütőbe 15-20 percre. Amint szép színük lesz, már mehetnek is rácsra hűlni.

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/