Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 6 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Tojásmentes, Zsemle, kifli,

Kivételesen a saját szájízemre és ízlésem szerint sütöttem. Minden, itthon fellelhető liszt és magok kerültek bele, és minden szerénység nélkül állíthatom, hogy nagyon-nagyon finom lett 🙂


Hozzávalók

10 dkg tk tönkölyliszt
10 dkg graham liszt
10 dkg tk rozsliszt
10 dkg BL55 finomliszt
5 dkg tejföl
1 evőkanál kacsazsír
2,5 dl langyos víz
22 g élesztő
9 g só
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál lenmag
2 evőkanál zabpehely
pár kanál tej


Elkészítés

Minden hozzávalót (a folyadékokat langyosan) belemérek az üstbe, és kemény, de könnyen kezelhető, nem ragadós tésztát gyúrok belőle. 

Meleg helyen hagyom duplájára kelni (ehhez kb. 50 perc kellett). 

Lisztezett felületre borítom a tésztát, és olyan vékonyra nyújtom, ahogy a tészta hagyja magát. Ezután 6 cikkre vágom, és az így kapott háromszögel alapjánál kezdve kiflivé tekerem.

Sütőpapíros tepsire teszem őket, hagyok nekik helyet is, mert jól meg fognak kelni.

35-40 percig hagyom őket kelni, majd 230 fokra előmelegített sütőbe tolom. A tepsi alá egy edénybe 2 dl forró vizet öntök, hogy jó párás legyen a sütő. 25-30 perc alatt szép barnára sütöm őket. 

Langyosan valami lélegzetelállító, ahogy elolvad rajta a teavaj, de zacskóban tárolva még másnap is finom puha.