Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 12 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Zsemle, kifli,

Nagyon szeretem az ilyen teljes kiőrlésű lisztek keverékét is tartalmazó, magvakkal gazdagon megszórt és ellátott zsemleféléket, de őszintén: a bolti a közelébe sem ér ennek a házi verziónak. Ez ugyanis mutatós, finom, jól esik beleharapni akár üresen is (szendvicsként pláne), és ne utolsó sorban: csak természetes dolgokat tartalmaz.
Miket? Sorolom.


Hozzávalók

45 dkg BL55 lisz
20 dkg liszt vegyesen: tk rozs, tk tönköly és graham
1,4 dl langyos víz
120 g tejföl
170 g kefír
3 evőkanál olaj
2,5 dkg élesztő
15 g só
késhegynyi őrölt kömény
kevés őrölt bors
2 evőkanál zabpehely
3 levél apróra vágott bazsalikom
összesen 10 evőkanál magkeverék: szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgó


Elkészítés

A magvakat először egy száraz serpenyőben megpirítom, majd félreteszem hűlni.
A dagasztótálba mérem az összes többi hozzávalót

(a kefír és tejföl is legyen langyos, vagy keverjük el a melegvízzel, hogy ne legyenek teljesen hidegek), és közepesen kemény tésztát gyúrok belőle. Legalább 10 percig dolgozik a gép, ezután hozzáadom a kihűlt magvak felét (a másik fele kell majd a díszítésre), összedolgozom

Meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).

Ezután lisztezett felületre borítom, és kb. 1,5 ujjnyi vastag téglalapot nyújtok belőle.

Alaposan bespriccelem a tetejét vízzel, és egyenletesen eloszlatom a tetején a maradék magvakat. Kicsit bele is nyomkodom a tenyeremmel a tésztába a magvakat, hogy jobban rögzüljenek.

12 egyforma darabra vágom, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom a puffancsokat. Hagyok köztük elég helyet, mert még kelni fognak.


Hagyom ismét 45 percet pihenni, közben a sütőt előmelegítem a sütőt, aminek az aljába teszek egy edényt. Ebbe kb. 2 dl forró vizet öntök, majd a szépen megkelt párnákat betolom a sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütöm.
Ugye milyen ínycsiklandó? 🙂