Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2 közepes kalács

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Ízesítés, Kelt tészta, Receptek, Tejmentes, Tojásmentes,

[Támogatott bejegyzés, termékmegjelenítést tartalmaz]

Gondoltál már arra, hogy a gyümölcs teád mellé ennél egy finom kalácsot? És mit szólnál ahhoz, ha a kedvenc teád nem csak a bögrédből köszönne vissza rád, hanem a kalácsodból is? Remek lenne, ugye? 🙂 Mutatom, hogy mit hogyan csinálj!


Hozzávalók

2 közepes kalácshoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg margarin
  • 2,2 dl gyümölcstea
  • 1 csipet só
  • 5 dkg tejmentes margarin a kenéshez


Elkészítés

Első lépésként fogom a kiválasztott gyümölcs teát (nekem nagyon nehéz volt a választás, a Menta Tea Shop jóvoltából számtalan tea közül kellett választanom egyet. Most a Suntea gyümölcsteára esett a választásom – hát nem gyönyörű, ahogy a sok finom, illatos aszalt gyümölcsdarab kitölti a poharat? De igen! 🙂 ), és a használati utasítás szerint elkészítek egy bögrényit (2,5 dl).

Hagyom langyosra hűlni, miközben a dagasztó üstjébe mérek minden más hozzávalót (a margarint langyosan, de nem szabad folynia). Végül a langyosra hűlt teát is beleszűröm, és könnyen kezelhető, rugalmas, laza tésztát dagasztok belőle.

40 percet pihen, eközben duplájára kel.

Ezután a tésztát 6 egyforma darabba vágom, kb. 35-40 cm hosszú hengereket formázok belőlük, és 2 db hármas fonással elkészítem a kalácsokat. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér-formákba teszem őket (de akár a tepsire is mehetnek közvetlenül).

Újabb 35-40 percig hagyom pihenni, közben a sütőt 210 fokra előmelegítem. Mielőtt a sütőbe tolom az időközben szépen megkelt kalácsokat, olvasztott margarinnal megkenem a tetejüket, és egy kevés cukorral meg is szórom, díszítésképp

25-30 perc alatt szép aranybarnára sülnek (közben az egész lakást belengi a finom tea illata, ami diszkréten, de határozottan tör elő a kalácsból), ekkor a sütőből kivéve újra lekenem őket az olvasztott margarinnal, hogy szép fényes legyen a felületük.

És a legnehezebb rész csak most jön: megvárni, míg legalább langyosra hűl, és csak azután megszelni 🙂 Az uzsonnás táskába, vagy akár egy ínyenc vendégvárásra is tökéletes választás!

Összegzés
recipe image
Recept név
Teás kalács tejmentesen és tojásmentesen
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/