Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 12 db

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Húsétel, Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Sós finomság, Tojásmentes, Zsemle, kifli,

Ismét meleg van, jó kis nyárvégi kánikula, így alig-alig bírtam rávenni magam a sütésre. De hát azt mégsem mondhatom a 4 évesnek, hogy “tessék, itt egy százas, egyél valahol”, és ő is szívesebben eszi azt, amin látja a saját keze munkáját, így egy gyors, könnyű és elronthatatlan töltött kiflit készítettünk ma.


Hozzávalók (12 db kiflihez)

– 40 dkg BL55 liszt
– 1,7 dl tej
– 1,5 dkg élesztő
– egy kávéskanál cukor
– 5 dkg teavaj
– fél kávéskanál só
– 2 evőkanál olaj


A töltéshez szalámi, sajt, újhagyma (vagy ami szem-száj ingere, és otthon kéznél van).

Elkészítés

A tejet meglangyítom, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és félreteszem dolgozni. Közben először a száraz, majd a nedves hozzávalókat belemérem a dagasztótálba, végül beleöntöm a felfutott élesztős tejet is, és jó alaposan megdolgoztatom a géppel. A vaj miatt lágy, puha tésztát kapok, ha nagyon ragadna, még egy kis lisztet adok hozzá. 
Amikor már szép egynemű a tészta, lefedem egy konyharuhával, és fél órára félreteszem kelni. 

Közben előkészítem a tölteléket: csíkokra vágom a szalámit, karikára az újhagymát, és lereszelem a sajtot. 
Ha már duplájára kelt a tészta, alaposan belisztezett felületre borítom, és olyan vékonyra nyújtom, ahogy a tészta hagyja magát. 12 cikkre vágom, ráfektetem a szalámit, megszórom a hagymakarikákkal és a sajttal, majd feltekerem a kifliket, és sütőpapíros tepsire rakom őket. 

Érdemes sok helyet hagyni közöttük, mert dagadni fognak még.  

30 percig hagyom pihenni ismét, közben a sütőt 210 fokra előmelegítem. Sütés előtt vízzel megspriccelem a kifliket, és megszórom szezámmaggal. 25 perc alatt szép barnára sülnek (akkor tökéletes, ha az aljuk is kap egy kis színt).

Jó megvárni, míg legalább egy kicsit hűlnek, de azért kihívás :o)