Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 sütőtepsi
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Ismeritek a Fornetti csokis tekercsét, ugye? Én nagyon szeretem, de mint minden gyorsétkezdés megoldást, ezt is erős fenntartásokkal kezelem. És mivel a kislányom ovi után szeret még nassolni egy kicsit hazafelé jövet, ki kellett találnom, hogy hogyan helyettesíthetjük a bolti verziót egy finom, egyszerű, és gyorsan elkészíthető, egészségesebb péksüteménnyel.
A receptet Limaránál találtam, köszönet érte!
Hozzávalók
- 60 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 7 dkg cukor
- 1 nagy tojás
- kb. 3 dl langyos tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 3,5 dkg élesztő (ebből 3 dkg is elég lesz legközelebb)
A csokis töltelékhez
- 12 dkg étcsoki
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 7 dkg cukor
- 2-3 evőkanál folyós lekvár (lehet barack, narancs, vagy eper is)
De ízlés szerint mehet bele tört mandula, mogyoró, dió is, vagy akár pekándió.
Elkészítés
15 perc alatt lágy tésztává dagasztottam. Újabb 45 percig pihent meleg helyen.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket. Ehhez minden hozzávalót a lekvár kivételével késes aprítóba tettem, és apróra daráltam.
Hozzáadtam a lekvárt is, hogy kenhető legyen a massza.
A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztottam.
Kettőt egyforma nagyságúra nyújtottam, olyan vékonyra, ahogy a tészta engedte. Az egyiket megkentem a massza felével.
Majd beborítottam a másik tésztával. Derelyeszaggatóval 12 cikkre vágtam.
A cikkeket feltekertem, mint a kiflit, és sütőpapíros tepsire raktam őket. Ezt megismételtem a másik két tésztával is. A kifliket megkentem a felvert tojással.
Az első adagot hideg sütőbe tettem, hogy amíg melegszik, addig is keljen. 200 fokra állítva alsó-felső sütéssel 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöttem ezt az adagot. A másik tepsi már a forró sütőbe ment, ennek az adagnak kb 15 perc sütés elég is volt.
Mondanom sem kell, nem kellett kidobni egyetlen darabot sem, és a kritikus zsűri szerint is jobb, mint a bolti 🙂
Jó étvágyat!