Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Édes vétkek, Kelt tészta, Receptek, Villámkaják,

Ismeritek a Fornetti csokis tekercsét, ugye? Én nagyon szeretem, de mint minden gyorsétkezdés megoldást, ezt is erős fenntartásokkal kezelem. És mivel a kislányom ovi után szeret még nassolni egy kicsit hazafelé jövet, ki kellett találnom, hogy hogyan helyettesíthetjük a bolti verziót egy finom, egyszerű, és gyorsan elkészíthető, egészségesebb péksüteménnyel.
A receptet Limaránál találtam, köszönet érte!

Hozzávalók


– 60 dkg finomliszt
– 1 teáskanál só
– 7 dkg cukor
– 1 nagy tojás
– kb. 3 dl langyos tej
– 7 dkg olvasztott vaj
– 3,5 dkg élesztő (ebből 3 dkg is elég lesz legközelebb)

A csokis töltelékhez

– 12 dkg étcsoki
– 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
– 7 dkg cukor
– 2-3 evőkanál folyós lekvár (lehet barack, narancs, vagy eper is)
De ízlés szerint mehet bele tört mandula, mogyoró, dió is, vagy akár pekándió. 

 

Lekenéshez: egy tojás


Elkészítés

A tésztához minden hozzávalót a dagasztótálba mértem. 

15 perc alatt lágy tésztává dagasztottam. Újabb 15 percig pihent meleg helyen.

Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket. Ehhez minden hozzávalót a lekvár kivételével késes aprítóba tettem, és apróra daráltam. 

Hozzáadtam a lekvárt is, hogy kenhető legyen a massza.

A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztottam. 

Kettőt egyforma nagyságúra nyújtottam, olyan vékonyra, ahogy a tészta engedte. Az egyiket megkentem a massza felével. 

Majd beborítottam a másik tésztával. Derelyeszaggatóval 12 cikkre vágtam. 

A cikkeket feltekertem, mint a kiflit, és sütőpapíros tepsire raktam őket. Ezt megismételtem a másik két tésztával is. A kifliket megkentem a felvert tojással. 

Az első adagot hideg sütőbe tettem, hogy amíg melegszik, addig is keljen. 200 fokra állítva 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöttem ezt az adagot. A másik tepsi már a forró sütőbe ment, ennek az adagnak kb 15 perc sütés elég is volt.
Mondanom sem kell, nem kellett kidobni egyetlen darabot sem, és a kritikus zsűri szerint is jobb, mint a bolti :o)

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/