Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 16 szeletes / 24 cm-es tortaforma
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ezt a csokitortát még kislányom 5. szülinapjára készítettem, csak valahogy elmaradt a receptleírás, pedig érdemes megjegyezni, mert nem csak nagyon egyszerű, de igazán látványos és gyerekszemmel is kívánatos torta sikeredett belőle 🙂
Hozzávalók
A piskótához (24 cm-es tortaformához)
- 6 egész tojás
- 6 csapott evőkanál cukor (fele lehet vaníliás cukor is)
- 6 púpos evőkanál liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 8 dl tej
- 2 zacskó Dr Oetker csokipuding (főzős)
- 8 evőkanál cukor
- 10 dkg csokoládé (én ilyenkor szoktam felhasználni a csokinyuszikat és mikulásokat)
A díszítéshez
- 3 zacskó babapiskóta
- 4 zacskó M&M’s cukorka
- 1 szalag
Elkészítés
Először a piskótát készítem el: a tojásokat egyben teszem a tálba, és elkezdem a legnagyobb fokozaton gépi habverővel felverni. Amikor kezd habosodni, hozzáadom a sót és a cukrot, majd teljesen habosra verem. Ezt általában úgy csinálom, hogy tojásonként 2 percig dolgozok rajta (tehát ez esetben 12 percig jár maximum fokozaton a habverő). Ezután leveszem legkisebb fokozatra, és a lisztbe kevert sütőport kanalanként hozzáadom a tojáshabhoz. Vigyázni kell, hogy ne törjük össze a habot. Ha túl erősen kever a gép, inkább kézi habverővel dolgozzuk bele, hogy a piskóta könnyű lehessen. Amikor ez kész, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom. Tojásonként 6 percig szoktam sütni a piskótát, vagyis ezt az adagot 36 percnél ellenőrzöm tűpróbával. Ha már nem marad ragacsos a tű (én hústűt használok, de a célnak megfelel a fogvájó pálcika is), kész a piskóta 🙂
Rácsra teszem, és hagyom hűlni pár percig. Csak ezután veszem le az oldalát (előtte késsel a biztonság kedvéért körbe vágom a papíron kívül, ha véletlen jutott alá is a tésztából, ne tépjem le a formával együtt a torta oldalát is). Az aljáról csak akkor emelem le a formát, ha már szinte teljesen kihűlt.
Ekkor jöhet a puding: a tej felébe beleszórom a pudingport és kézi habverővel csomómentesre keverem. Hozzáadom a cukrot és a maradék tejet is, és elkezdem forralni. Amikor már szépen sűrűsödik, beletördelem a csokoládét, hagyom elolvadni benne, és félreteszem hűlni.
A piskótát egy éles késsel félbevágom keresztben, és ha kell, annyit levágom a széléből, hogy a babapiskóta elférjen körülötte, amikor visszateszem a formába.
A langyosra hűlt csokipuding 1/3-ával megkenem az alsó piskóta lapot (a tortaforma aljára teszem, hogy könnyen rácsatolhassam majd az oldalát is), ráteszem a tetejét. A puding újabb 1/3-át rákenem a tetejére, majd a maradékkal vékonyan megkenem az oldalát (hogy ráragadjon a babapiskóta). Ráteszem a tortaforma oldalát, és óvatosan a piskóta és a forma közé állítgatom a babapiskótákat. Az M&M’s cukorkákat csak akkor szórom rá, amikor a puding már teljesen kihűlt, különben elkezdenek olvadni. Hűtőbe teszem pár órára. Tálalás előtt óvatosan leveszem a forma oldalát, és egy szép szalaggal körbefogom a tortát.
Gyertyát szúrok bele (esetleg tüzijátékot), és már kezdődhet is az ünnepi falatozás 🙂