Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ez az étel tipikusan egy szombati (vagy vasárnapi) ebédre való: kevés előkészülettel egészségeset, látványosat és finomat készíthetünk – miközben az étel szinte magától készül el.
Hozzávalók
- 70 dkg karaj egyben
- 35 dkg répa
- 20 dkg cukkini
- 25 dkg padlizsán
- 1,5 fej fokhagyma
- 30 dkg brokkoli
- pár szelet szalonna
- kevés olívaolaj
- 5 dkg vaj (elhagyható)
- só, bors
Elkészítés
A karajt alaposan sózom és borsozom, és egy jó nagy jénaiba helyezem.
Köré teszem a karikára vágott cukkinit és padlizsánt, meglocsolom kevés olívaolajjal, sózom, borsozom.
Ezután jön a karikára vágott répa, egy fej fokhagyma gerezdekben, és a tetejére a brokkolirózsák (ha fér még, pár darab kelbimbót is teszek bele). Ezt a réteget is olajjal meglocsolom és fűszerezem. Fedő alatt 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. és 40 percig sütöm.
Ekkor kiveszem, és vajszeletekkel beterítem a tetejét. Újabb 20 percre beteszem a sütőbe.
Közben előkészítem a szalonnát: szeletekre vágom, és kakasteréjra bevágom. Kiveszem az edény óvatosan, a husit 3 helyen hosszában bevágom.
Egyrészt így meglátom, hogy átsült-e (igen), másrészt a bevágásokba és a hús mellé beleteszem a szalonnaszeleteket és a maradék fokhagymagerezdeket, és újabb 20 percre megy vissza a sütőbe.
Ha van otthon grillsajt, azzal is tálalható a zöldségköret.