Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 rúd
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Nagyon szeretem a rétest, de őszintén szólva nem vetemedek a saját tészta gyúrására, tökéletesen megfelel a célra a boltban kapható, 8 lapos (150 g-os) verzió is.
Mivel a család egyik része a túróst, másik a dióst szereti, természetesen mindig mindkét típusból készül.
Hozzávalók
Túróshoz
- 25 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 2 púpos evőkanál vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 egész tojás
- egy csipet só
Dióshoz
- 10 dkg méz
- 0,4 dl narancslé
- 12 dkg darált dió (lehet cukrozott is, ha kellően édesszájú a társaság)
- fél kávéskanál fahéj
- egy narancs reszelt héja
- egy tojásfehérje
- egy csipet só
Mindkettőhöz: búzadara szórni; kenni 2 dkg olvasztott vaj (vagy margarin) és 0,2 dl olaj keveréke
Elkészítés
Legelső lépésként a mazsolát egy dl meleg vízbe teszem, hogy kicsit megszívják magukat. Ezután a diós töltelékkel folytatom, mert annak hűlnie kell. Ehhez a mézet és a narancslevet összeforralom.
Majd a darált dió és a reszelt narancshéj keverékéhez öntöm, jól elkeverem, és félreteszem hűlni.
Amíg hűl, elkészítem a túrós tölteléket: a túrót villával összetöröm, majd hozzáadom a reszelt citromhéjat, a cukrot, a tojást és a csipet sót is, végül a lecsepegtetett mazsolát.
Alaposan összekeverem az egész masszát, és félreteszem.
Ha kihűlt a dió, felverem a tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá. Először a hab felét adom a dióhoz, jól elkeverem.
Majd a másik felével már óvatosabban dolgozom össze, hogy minél kevésbé törjem össze a habot.
Így már minden töltelék készen áll a rétestöltésre! :o)
A réteslapokat csak használat előtt közvetlenül bontom fel.
A zacskóból kivéve egy nedves, tiszta konyharuhába teszem, különben kiszárad és törni fog. Egy másik nedves konyharuhára teszek egy lapot, megkenem ecsettel a vaj-olaj keverékkel:
Ráfektetek óvatosan még egy lapot:
Ennek már csak a széleit kenem meg. A felém eső szélét kb 5-6 cm vastagon finoman megszórom a búzadarával, és erre egyengetem el a tölteléket (diós és túrós rétesnél is ugyanígy járok el).
Minden szélét visszahajtom kb 1,5 cm szélességben, és a konyharuha segítségével felhajtogatom, hogy kb 6 cm széles csíkot kapjak a végén.
A konyharuha segítségével sütőpapíros tepsire csúsztatom át, majd jöhet a következő adag, amivel ugyanígy járok el.
Amikor készen vannak a rétes rudak, mindegyik tetejét megkenem a maradék vajas-olajos keverékkel. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
15 perc alatt szép aranybarnára sülnek. A sütőből kivéve kicsit hagyom pihenni, hogy puhuljon, mert nagyon törik a tészta. Rombuszokra vágom, és még langyosan tálalom.