Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Nálunk a legfontosabb szabály (szinte minden étkezésnél): szinte mindent megesznek, ha van benne hús. Márpedig ha az ember egy éhes gyerekkel találja magát szemben, és gyorsan-gyorsan kell valami finomat készíteni, a csirkemell az egyik leghálásabb étel. Gyorsan elkészül, nem kell sokáig pepecselni vele, és mindig sikert arat.
Hozzávalók
- 70 dkg (egy egész) csirkemell
- 1,5 (közepes) fej vöröshagyma
- egy fél pirospaprika
- egy egész paradicsom
- 1,5 evőkanál tört pirospaprika
- só, bors
- 2 evőkanál zsír
- 25 dkg orsótészta
Elkészítés
A vöröshagymát apró kockára vágom, alaposan megsózom, és a zsíron puhára párolom. Azért kell zsír, mert a csirkemell nagyon száraz, a tört paprikának pedig zsiradék kell, hogy igazán kiadhassa a színét és az aromáját.
A paprikát karikára vágom, a paradicsomot pedig meghámozom (nem, soha máskor nem szoktam, de ennél az ételnél igen), és kis falatnyira vágom.
Ha a hagyma már kezd puhulni, ráteszem a paprikát és a paradicsomot.
Amíg a zöldségek puhulnak, a csirkemellet falatnyi kockára vágom.
Amikor már minden zöldség finom puha, félrehúzom, megszórom a tört paprikával és borssal, és jól összekeverem. Azért nem a tűzön, mert a paprika megéghet, és akkor keserű lesz. Beleteszem a kockára vágott csirkemellet is.
Felöntöm vízzel (kb 1,5 liter), összekeverem, és fedő alatt főzöm. Jó hosszú lével főzöm, hogy a benne főzött tésztának legyen mit felszívnia – és egyébként is azt szeretem, ha egy pörkölt jó szaftos. Amikor már felforrt, megkóstolom, ha kell, utánaízesítek.
Amikor a hús már teljesen fehér (de még nem főtt meg teljesen), beleöntök egy fél zacskó (25 dkg) tésztát (jelen esetben durum orsótésztát, de bármilyen tészta lehet, a lényeg, hogy legyenek benne kis „barlangok”, ahová a szaft bebújhat), és jó 15 perc alatt puhára főzöm az egész ételt.
Savanyú uborkával vagy céklával, esetleg savanyú káposztával tálalom.