Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
A kuglófnak bármikor szezonja van nálunk, de karácsonykor különösen hangulatossá, illatossá tehetjük vele a várakozás örömét és az együtt töltött órákat. Sok meló nincs vele, mégis egy garantáltan csodaszép és finom ünnepi édesség kerül az asztalra.
Hozzávalók
- 5 tojás
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl olaj
- 20 dkg cukor
- 5 dkg vaníliáscukor
- 25 dkg liszt
- egy sütőpor
- egy kanál kakaópor
- egy csipet só
- mazsola, aszalt áfonya, mogyoró, mandula
- egy narancs reszelt héja
Elkészítés
Nem pepecselünk a tojások szétválasztásával, ezt a sütit ennél sokkal egyszerűbben is el lehet készíteni, és mi el is fogjuk 🙂
Azzal kezdem, hogy az aszalt gyümölcsöket langyos vízbe beáztatom és félreteszem.
Robotgéppel az 5 egész tojást elkezdem a legnagyobb fokozaton felverni. 5 perc után hozzáadom a cukrot és a vaníliáscukrot, és még legalább 5 percig verem, hogy igazán habos, könnyű legyen a tészta.
Ekkor hozzáadom a csipet sót, és a víz-olaj keveréket is három részletben hozzáöntöm.
Leveszem a fokozatot a legkisebbre, és egyesével hozzákanalazom a liszttel elkevert sütőport és a reszelt narancshéjat. Egy ételeszacskóba beleszórok egy marék mandulát és egy marék mogyorót, és húsklopfolóval összetöröm; ez is mehet a tésztába. Ilyenkor már nem töröm össze nagyon a habot, épp csak annyit keverek rajta, hogy egynemű legyen.
Közben kizsírozok egy kuglófformát, és zsemlemorzsával megszórom.
Beleöntöm a tészta 4/5-ét, majd a maradékban óvatosan elkeverem a kakaóport és a lecsepegtetett aszalt gyümölcsöket.
Ráfolyatom a sárga tésztára úgy, hogy szép márványos legyen.
170 fokra előmelegített sütőbe teszem alul-felül sütéssel a középső rácsra, és így sül 55 percig. Ekkor tűpróba (én hústűt szoktam beleszúrni, és ha már nem ragad rá a tészta, hanem szépen tisztán kicsúszik belőle, akkor jó), ha kell még, akkor 5-10 percre visszateszem, de ekkor már elzárom a sütőt, hadd használja el a maradék hőt.
Sütőből kivéve 10 percig pihentetem, majd óvatosan ráfordítom egy tányérra.
Meg kell várni, míg kihűl (legalább egy kicsit), különben nem lehet szépen szeletelni. Porcukorral megszórom, és házi baracklekvárral tálalom.