Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Egy jó kis mozizáshoz otthon, vagy sör- (esetleg bor)korcsolyának, váratlanul betoppanó vendégeknek, de egy remek kerti party-hoz rágcsának is kiváló ez a kétszersült – ami sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti változata, ráadásul szuper értékmentő is. Kell ennél több?
Hozzávalók
- 0,3 kg szikkadt kenyér, kifli vagy bagett
- 0,5 dl (olíva) olaj vagy víz
- Fűszerek: fokhagyma, grill fűszerkeverék, vagy bármi, amit szeretünk
Elkészítés
Nem gyakran, de időnként azért előfordul nálunk, hogy megmarad egy kis kenyér, vagy valamilyen péksütemény. Eddig félretettem zsemlemorzsának, de nemrégiben egy szülinapi bulin a keresztanyám egy igazán ízletes, abbahagyhatatlan rágcsálnivalóval lepett meg bennünket. Házi készítésű bake rolls-a egészen egyszerűen abbahagyhatatlan volt, annyira etette magát.
El is határoztam akkor, hogy én is kipróbálom, és milyen jól tettem – hétvégén ezt vittük a kirándulásra nasinak 🙂 (merthogy tárolható is, már ha annyit csinálsz, ami egy evésre nem fogy el. De akkor sokat csinálj. Én szóltam!)
Szóval annyit kell csak tenni, hogy fogod a szikkadt kenyeret, bagettet, kiflit, vagy amid van (mindennapi fehér kenyerem receptje például remek választás 🙂 ), és hagyod kicsit száradni. Én most épp egy diós rozskovászos kenyérnek adtam új értelmet, mondhatom, nem rontotta el 🙂
Nem szabad teljesen kiszárítani, mert akkor nem tudod szép vékony (kb. 2-3 mm-es) szeletekre vágni, mert törni fog. Akkora szeletekre vágd, ami 2 falatban könnyen elrágcsálható, és hagyd kicsit így is szikkadni még.
Amikor már teljesen megszáradt, na akkor adj neki ízt: én fokhagymanyomón áttörtem 4 nagyobb gerezd fokhagymát, kevés vízzel felöntöttem, és sóztam is.
A kenyérszeleteket egy sütőpapíros tepsire sorakoztattam (ne fedjék egymást), és ecsettel jól megkentem a fokhagymás masszával minden szeletet. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam, és légkeveréssel 10 perc alatt ropogósra sütöttem.
A sütés közben terjedő fokhagymás illat belengte a konyhát, alig győztük kivárni, hogy ehetőre hűljön 🙂
TIPP
Az ízesítés abszolút rád van bízva: fogd meg kedvenc fűszerkeveréked, keverd el olajban, és azzal kend meg a kenyérszeleteket. Nyugodtan használj intenzív ízeket, annál jobb lesz a végeredmény 🙂
Fém dobozban napokig is eláll, így be lehet belőle tankolni későbbre: