Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Kalácsot sütni igazán hálás dolog: az ember élvezi az alkotás örömét, majd begyűjti a bókokat a csodaszép és álomfinom eredményért. Ráadásul ha kicsit előre is gondolkodunk, a fagyasztóba készen is tehetünk belőle, és csak voilá! – elő kell kapni bármikor, és egy órán belül asztalon a kalács!
Hozzávalók (2 közepes kalácshoz)
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg margarin
- 20 dkg tej
- 5 dkg víz
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A kenéshez használt tojáson kívül minden hozzávalót belemérek a tálba (az élesztőt is csak belemorzsolom, nem futtatom fel). Arra ügyelni kell, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, a folyadékok is langyosak, de ne melegek. 15-20 perc alatt jól kezelhető tésztát gyúrok belőle (géppel dagasztók előnyben 🙂 ), majd meleg helyen duplájára kelesztem.
Miután jól megkelt a tészta, elfelezem. Ha hármas fonás a terv, a két bucit 3-3 darabba vágom, ha négyes fonást szeretnék, 4-4 darabba. 10 percig hagyom őket így pihenni.
Két kalácsot fonok a tervezett számú fonattal, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket.
Azonnal lekenem felvert tojással, majd 35-40 percig kelesztem (23-24 fokos helységben).
Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt közvetlenül újra lekenem a kalácsokat tojással, és 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
A citromtól olyan étvágygerjesztő illatok lengik be a lakást, hogy az is megéhezik, aki előtte ette degeszre magát, azt garantálom 🙂
Tipp
Sütés előtt, tojással való lekenés után finoman meg lehet hinteni őket kristálycukorral is, nagyon szép lesz tőle a kalács teteje.
Citrom helyett használhatunk narancsot is, de annak is figyeljünk oda a héjára!
Mazsolával is szuperjól feldobható 🙂
Ha a főképen lévő összetett fonást szeretnéd elérni, az ezt bemutató videóért kattints ide: kalácsfonás (a videóban 1 db négyesfonás van középen, itt kettő, egymás mellett)