Barion Pixel

Citromos fonott kalács

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Kalácsot sütni igazán hálás dolog: az ember élvezi az alkotás örömét, majd begyűjti a bókokat a csodaszép és álomfinom eredményért. Ráadásul ha kicsit előre is gondolkodunk, a fagyasztóba készen is tehetünk belőle, és csak voilá! – elő kell kapni bármikor, és egy órán belül asztalon a kalács!

Hozzávalók (2 közepes kalácshoz)

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin
  • 20 dkg tej
  • 5 dkg víz
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A kenéshez használt tojáson kívül minden hozzávalót belemérek a tálba (az élesztőt is csak belemorzsolom, nem futtatom fel). Arra ügyelni kell, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, a folyadékok is langyosak, de ne melegek. 15-20 perc alatt jól kezelhető tésztát gyúrok belőle (géppel dagasztók előnyben 🙂 ), majd meleg helyen duplájára kelesztem.

Miután jól megkelt a tészta, elfelezem. Ha hármas fonás a terv, a két bucit 3-3 darabba vágom, ha négyes fonást szeretnék, 4-4 darabba. 10 percig hagyom őket így pihenni.

Két kalácsot fonok a tervezett számú fonattal, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket.

Azonnal lekenem felvert tojással, majd 35-40 percig kelesztem (23-24 fokos helységben).

Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütés előtt közvetlenül újra lekenem a kalácsokat tojással, és 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütöm.

A citromtól olyan étvágygerjesztő illatok lengik be a lakást, hogy az is megéhezik, aki előtte ette degeszre magát, azt garantálom 🙂

Tipp

Sütés előtt, tojással való lekenés után finoman meg lehet hinteni őket kristálycukorral is, nagyon szép lesz tőle a kalács teteje.

Citrom helyett használhatunk narancsot is, de annak is figyeljünk oda a héjára!

Mazsolával is szuperjól feldobható 🙂

Ha a főképen lévő összetett fonást szeretnéd elérni, az ezt bemutató videóért kattints ide: kalácsfonás (a videóban 1 db négyesfonás van középen, itt kettő, egymás mellett)



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!