Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 12 db
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ha gyors és egyszerű süteményt kell sütni, automatikusan muffint sütök. Csak össze kell keverni a hozzávalókat egy kézi habverővel, majd kimérni a kapszlikba és már mehet is a sütőbe. Százféleképpen variálható, ízesíthető, díszíthető, ráadásul még a gyerekek is bevonhatóak – nemcsak az evésbe, hanem az elkészítésbe is 🙂 Ha mindez önmagában nem lenne elég, most egy bombabiztos, nagyon finom tej- és cukormentes változatot mutatok.
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 15 dkg tejmentes margarin
- 1 sütőpor
- 3 egész tojás
- 1 csipet só
- Ízlés szerinti mennyiségű folyékony édesítőszer (vagy 15 dkg cukor)
- 2 evőkanál (cukormentes) lekvár
- 15 dkg liszt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 6 dkg mák
Elkészítés
Ennek a muffinnak az elkészítése igazán nem sokban különbözik a többi, nálam már megszokott, jól bevált muffinétól (ezeket megtalálod itt: muffinok). Azzal kezdem, hogy a sütőt előmelegítem 190 fokra (alsó-felső sütés), és a margarint szobahőmérsékletűre melegítem. Ezt leggyorsabban mikróban lehet megtenni, de vigyázzunk, hogy ne olvadjon, épp csak annyira legyen lágy, hogy a kézi habverővel könnyedén elkeverhető legyen. Ezután hozzáadom a sütőport, és ismét keverek rajta párat. Majd következnek az egész tojások, ezekkel is szédítek rajta párat. Így visszaolvasva úgy tűnhet, hogy imádom a muffintésztát kavargatni, pedig ez igaz is. Pláne igaz, ha gyerekekkel együtt készül a muffin (nemcsak ez, hanem bármelyik), mert ők aztán imádják kavarni a tésztát 🙂
Szóval miután a tojásokat is elkevertük, mehet bele sorban az összes többi hozzávaló (ne felejtsétek el minden hozzáadott alapanyag után elkeverni, csak hogy ne törjük meg az eddigi rendet). Ennyi keverés után egy nagyon szép homogén, illatozó masszát kell kapnunk. Ehhez a muffinhoz én a Spar sajátmárkás édesítőjét használtam, ebből 4 evőkanálnyitól lett kellemesen édes, de mégsem gejl.
Előkészítjük a muffinsütőt, és kibéleljük papír- vagy szilikon muffinformákkal. Én rendszeresen használom mindkettőt: a szilikon többször újrahasználható, de ha alkalomra vagy vendégségbe viszem, papír formákat használok.
A kapszlikat kb. 2/3-ig töltöm a tésztával, és a sütőbe tolom 20-25 percre. Ez sütőfüggő, én 20 percnél meg szoktam kicsit nyomni a muffin tetejét: ha még érzem, hogy a közepe túlságosan puha, pár percre visszatolom. Ha kész, rácsra teszem kihűlni, és próbálom tőle legalább addig távoltartani az éhes szájakat, amíg langyosra hűl 🙂
Jó étvágyat kívánok hozzá!