Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: könnyű
Akár ételallergia, akár diéta miatt kell kerülnünk a cukor és a finomliszt fogyasztását, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk finomakat, akár még desszertet is. Csak kell egy jól bevált recept, és már izzíthatjuk is a sütőt 🙂 Én ezzel a cukor- és gluténmentes piskótatekerccsel dobtam fel a napomat, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)
- 4 egész tojás (L-es méret)
- 80 g Eritrit
- 130 g rizsliszt
- 1 csipet só
- ½ zacskó (6-7 g) sütőpor
- A töltéshez: lekvár vagy túrókrém
Elkészítés
Amikor elkezdtem a gluténmentes étkezést (erről bővebben olvashatsz itt: https://degeszpocak.hu/eletmodvaltas-es-fogyas-ehezes-nelkul), először nagyon nehéz volt, mert hiányzott a finom puha, laza szerkezetű fehér kenyér (amivel jól lehet a sült hús zsírját kitunkolni 🙂 ). Azt gondoltam, hogy az édesség, a desszert innentől kezdve végleg csak álom marad, míg ki nem próbáltam a rizslisztet. És remekül működik piskóta esetében! Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a hagyományos piskótánál kicsit morzsálódósabb lesz a rizslisztes változat, de ez a töltelékkel remekül kompenzálható 🙂
A sütő előmelegítésével kezdem: 180 fokra, alsó-felső sütésre állítom be.
A tojásokat szétválasztás nélkül töröm fel, és egészben kezdem el habbá verni. Nem kell ettől megijedni, pontosan olyan megbízható habot kapok így is, mintha a fehérjét és a sárgáját szétválasztva verném fel, csak kevesebb így a munka és a macera 🙂 . Rögtön az elején hozzáadom a csipet sót, majd amikor már kezd hab formát ölteni, hozzáadagolom az Eritritet is. Én nem akartam túl édesre sütni, ezért csak ennyit tettem bele (ez kb. 5 evőkanálnyi mennyiség), de édesszájúak ennél többet is tehetnek bele. Kb. 8 perc alatt verem stabil habbá a legnagyobb fokozaton. Ekkor óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, egy spatulával beledolgozom a rizslisztet és a sütőport is.
Sütőpapírral bélelek egy tepsit, és elegyengetem benne a piskótatésztát. Kb. egy ujjnyi vastagságúnak kell lennie.
Betolom a sütőbe, és 180 fokon 25 percig sütöm alsó-felső sütéssel. Ekkor tűpróbával ellenőrzöm (fogvájót szúrok a közepébe. Ha tiszta marad kihúzás után, akkor kész a piskóta, ha még ragad a tészta egy kicsit, pár percre visszatolom, és újra ellenőrzöm).
Amint kész a tészta, egy nedves konyharuhára borítom (én a kenyérspriccelővel vizezem be a konyharuhát), lehúzom a sütőpapírt, és a konyharuhával azonnal feltekerem a piskótát, hogy később ne törjön tekerés közben.
Így hagyom kihűlni, közben előkészítem a tölteléket. A töltéshez óvatosan kiterekem a tekercset, megkenem ízlés szerint (ez nálunk rendszerint lekvárt jelent), majd újra feltekerem, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva tálalom. Igény szerint porcukorral meghintem, de ez a lépés ki is maradhat.
Jó étvágyat!
TIPP
Próbáld ki, hogy cukormentes krémtúróval töltöd meg a piskótatekercset (a receptet itt találod: https://degeszpocak.hu/vanilias-kremturo-hazilag), tetszeni fog 🙂