Barion Pixel

Cukor- és gluténmentes piskótatekercs

Szerző:

Gluténmentes, Tejmentes receptek, Édes vétkek, Villámétkek, Összes recept

Adag: 6 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: könnyű

Akár ételallergia, akár diéta miatt kell kerülnünk a cukor és a finomliszt fogyasztását, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk finomakat, akár még desszertet is. Csak kell egy jól bevált recept, és már izzíthatjuk is a sütőt 🙂 Én ezzel a cukor- és gluténmentes piskótatekerccsel dobtam fel a napomat, próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)

  • 4 egész tojás (L-es méret)
  • 80 g Eritrit
  • 130 g rizsliszt
  • 1 csipet só
  • ½ zacskó (6-7 g) sütőpor
  • A töltéshez: lekvár vagy túrókrém

Elkészítés

Amikor elkezdtem a gluténmentes étkezést (erről bővebben olvashatsz itt: https://degeszpocak.hu/eletmodvaltas-es-fogyas-ehezes-nelkul), először nagyon nehéz volt, mert hiányzott a finom puha, laza szerkezetű fehér kenyér (amivel jól lehet a sült hús zsírját kitunkolni 🙂 ). Azt gondoltam, hogy az édesség, a desszert innentől kezdve végleg csak álom marad, míg ki nem próbáltam a rizslisztet. És remekül működik piskóta esetében! Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a hagyományos piskótánál kicsit morzsálódósabb lesz a rizslisztes változat, de ez a töltelékkel remekül kompenzálható 🙂

A sütő előmelegítésével kezdem: 180 fokra, alsó-felső sütésre állítom be.

A tojásokat szétválasztás nélkül töröm fel, és egészben kezdem el habbá verni. Nem kell ettől megijedni, pontosan olyan megbízható habot kapok így is, mintha a fehérjét és a sárgáját szétválasztva verném fel, csak kevesebb így a munka és a macera 🙂 . Rögtön az elején hozzáadom a csipet sót, majd amikor már kezd hab formát ölteni, hozzáadagolom az Eritritet is. Én nem akartam túl édesre sütni, ezért csak ennyit tettem bele (ez kb. 5 evőkanálnyi mennyiség), de édesszájúak ennél többet is tehetnek bele. Kb. 8 perc alatt verem stabil habbá a legnagyobb fokozaton. Ekkor óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, egy spatulával beledolgozom a rizslisztet és a sütőport is.

Sütőpapírral bélelek egy tepsit, és elegyengetem benne a piskótatésztát. Kb. egy ujjnyi vastagságúnak kell lennie.

Betolom a sütőbe, és 180 fokon 25 percig sütöm alsó-felső sütéssel. Ekkor tűpróbával ellenőrzöm (fogvájót szúrok a közepébe. Ha tiszta marad kihúzás után, akkor kész a piskóta, ha még ragad a tészta egy kicsit, pár percre visszatolom, és újra ellenőrzöm).

Amint kész a tészta, egy nedves konyharuhára borítom (én a kenyérspriccelővel vizezem be a konyharuhát), lehúzom a sütőpapírt, és a konyharuhával azonnal feltekerem a piskótát, hogy később ne törjön tekerés közben.

Így hagyom kihűlni, közben előkészítem a tölteléket. A töltéshez óvatosan kiterekem a tekercset, megkenem ízlés szerint (ez nálunk rendszerint lekvárt jelent), majd újra feltekerem, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva tálalom. Igény szerint porcukorral meghintem, de ez a lépés ki is maradhat.

Jó étvágyat!

TIPP

Próbáld ki, hogy cukormentes krémtúróval töltöd meg a piskótatekercset (a receptet itt találod: https://degeszpocak.hu/vanilias-kremturo-hazilag), tetszeni fog 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!