Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 3 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A mi családunk egy nagyon leveskedvelő család, így minden nap kerül az asztalra (a teljes gyűjteményt itt találjátok: https://degeszpocak.hu/category/levesek). Ha véletlen másképp alakul és mégis leves nélkül telik el az ebéd, nagy hiányérzettel nyitogatjuk a hűtőajtót vacsoránál 🙂 Most egy újabb finom, gyors és mindenki kedvence-levest mutatok nektek. Annyira finom lett, hogy még a férjem is kétszer szedett belőle 🙂
Hozzávalók
- egy egész fej fokhagyma
- egy kisebb fej vöröshagyma
- 3 dkg teavaj vagy kevés olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 púpos evőkanál liszt
- 6-7 dl húsleves alaplé (vagy ugyanennyi víz egy húsleves leveskockával)
- 2 dl főzőtejszín (vagy 170 g tejföl egy kis tejjel elkeverve)
Elkészítés
A vajon egy kevés sóval puhára párolom a kockára vágott vöröshagymát. Mikor már a fakanállal is szét tudom nyomni, ráteszem a zúzott fokhagymát is, és alaposan elkeverem.
Egy percig kevergetem, nem tovább, hogy ne legyen keserű a fokhagyma, majd a tűzről levéve rászórom a lisztet is, és ezt is elkeverem. Lehetőség szerint csomómentesre keverem, majd felöntöm az alaplével (vagy a vízzel és beledobok egy leveskockát, esetleg szárított zöldségkeveréket). Ízesítem sóval, borssal, és jó 20 percig közepes lángon főzöm fedő alatt.
Ekkor félrehúzom, botmixerrel simára dolgozom. Nagyon óvatosan dolgozok vele, mert forró, és könnyű égési sérüléseket szerezni egy óvatlan mozdulattal.
Visszateszem a tűzre, és innentől két lehetőségem van: 1. beleöntöm a tejszínt, és egy utolsó rottyantásra még visszateszem a tűzre. 2. a tejjel elkevert tejfölt egy merőkanálnyi levessel elkeverem (ezzel a hőkezeléssel elkerülhető, hogy a tejföl becsomósodjon, mikor a levesbe kerül), és ezután öntöm hozzá a leveshez.
Időnként megkevergetve főzöm még pár percig (nem forralom, akkor zárom el, mikor még épp nem forr), és már kész is. Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával tálalom.
Jó étvágyat!
Brigi