Barion Pixel

Gombakrém

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Kencék kenyérre

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Érdekes, hogy az ember ízlése, egyes ételekhez való viszonyulása hogyan változik élete során. Én például gyerekkoromban imádtam az olajos halat, ma nem bírnám megenni. A spenótot semmi pénzért meg nem kóstoltam volna, ma pedig havonta egyszer biztosan főzök, méghozzá saját örömömre (a titka a fokhagyma, mutatom is, hogyan készítem: https://degeszpocak.hu/spenot ). A gombával ugyanígy jártam: még egy évvel ezelőtt sem ettem meg, sőt, kiszedegettem az ételből, ha szabad szemmel is látható darabokban volt 🙂 A családom viszont szereti, így rendszeresen készítem ilyen-olyan formában. Egyszer nem is olyan régen egy grillezés alkalmával gombát is grilleztem, finoman fűszerezve: medvehagymás sóval, frissen őrölt borssal, kevés majoránnával és oregánóval megszórva. És megkóstoltam! Onnantól kezdve egyre többféle formában eszem meg. Ezt a gombakrémet is sajátkedvemre készítettem el, majd a többiek is rákaptak 🙂 Kipróbáltuk pirítósra kenve és melegszendvicsen is, mindkét verzióban csodás. És hogy hogyan készül? Mutatom!

Hozzávalók

  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsiradék (ez lehet olaj, vaj vagy akár kókuszzsír is)
  • 25 dkg csiperkegomba
  • Ízlés szerint só, frissen őrölt bors
  • ½ kávéskanál majoránna
  • ½ kávéskanál oregánó
  • Pici friss vagy morzsolt bazsalikom
  • 0,5 dl víz
  • 140 g sűrített paradicsom (konzerv)

Elkészítés

A vöröshagymával kezdek: nagyon apró kockára vágom, és a zsiradékon, kevés sóval megszórva egészen puhára párolom. Eközben a gombát veszem kezelésbe. Nem mosom, csak letörlöm róla a szennyeződést (jó, ha nagyon földes, koszos, akkor gyors mozdulatokkal folyóvíz alatt leöblítem, de nem áztatom). Pucolás nélkül, tönkkel együtt apró kockára vágom (ebben a cikkemben összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat a gombáról, azt is, mennyi jó dolgot dobunk ki a pucolással: https://degeszpocak.hu/daralt-hussal-toltott-gomba ).

Amikor a hagyma már puha (fakanállal szét tudom nyomni), hozzáadom a gombát. Sózom, borsozom, ízesítem a zöldfűszerekkel, és hozzákavarom a paradicsomkonzervet is. Időnként megkevergetve 20 percig főzöm. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótolom. Nem kell, hogy sok leve legyen, épp csak annyi, hogy könnyű legyen kevergetni, ne égjen le. Ezután ha kell (értsd: nem volt kedvem nagyon apróra vágni a gombát…), botmixerrel kissé összeturmixolom, hogy kenhető, de még felismerhető állagú krém legyen belőle. Friss pirítósra kenve és melegszendvics-alapként is megállja a helyét.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

TIPP

  • A kész gombakrém fagyasztható. Kiolvadás után érdemes egyszer felforralni, hogy a fagyasztás során belekerült jég ne hígítsa túlzottan a krémet.
  • Pizzakrém alapjaként is kiválóan működik 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!