Barion Pixel

Gombás-sajtos muffin

Szerző:

Tejmentes receptek, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Muffin, Sós finomság

Adag: 12 db

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Te is szereted a muffint? Én igen, mert egyszerűen elkészíthető, gyorsan megvan, és számtalan módon variálható. De vajon ettél már sós muffint? Bevallom őszintén: én még nem. De régóta motoszkál a fejemben a gondolat, hogy ki kellene próbálni. Hiszen ha a palacsinta és a kalács finom sósan is, akkor a muffin miért ne lehetne? Így aztán fogtam magam, kipróbáltam, és tudod mit? Bevált 🙂 Mert akár vendégvárónak sütöd, akár a suliba egy kiadós, tartalmas reggelire, akár csak nassolnivalónak, minden helyzetben megállja a helyét. Mutatom is, hogyan készítem!

Hozzávalók

  • 2 egész tojás
  • 12 g sütőpor
  • 40 g füstölt kolbász
  • 2 g só
  • Ízlés szerint bors
  • ½ kávéskanál majoránna
  • 35 g lilahagyma
  • 100 g reszelt sajt (fele lehet füstölt is, Violife ha mentes)
  • 100 g zsiradék (ez nálam kacsazsír volt, de lehet kókuszzsír, teavaj, margarin vagy olaj is)
  • 120 g liszt (rizsliszt, ha gluténmentesen sütöd, mint én, finomliszt, ha hagyományosan)
  • 5 g aszalt gomba őrlemény

Elkészítés

A sós muffin elkészítése pontosan ugyanolyan egyszerű, mint az édes változaté, így bátran bevonhatjuk a gyerekeket is a műveletbe. A családunkban sokféle édes muffin van forgalomban: van kávés, gyümölcsös, karácsonyi, és még számtalan ízesítésű. Ezek közül válogathatsz kedvedre a muffin gyűjteményemből, amit elérsz erre a linkre kattintva: https://degeszpocak.hu/category/muffin/ . Sós muffinnal viszont még nem próbálkoztam, de bátran vágtam bele a kísérletezésbe. Elvégre minden alapanyagot szeretünk külön-külön, akkor miért nem lennének jók együtt is, igaz? 🙂

Szóval ha elszántuk magunkat, hogy adjunk az új ízeknek egy esélyt, csapjunk is bele! Az alapanyagok előkészítésével érdemes kezdeni, hogy utána már csak a keverés-kavarás maradjon, és persze a sütés. Először is lereszelem a sajtot, apró kockára vágom a lilahagymát és a kolbászt (használhatunk sonkát is, vagy vegyesben). A zsiradékot szobahőmérsékletűre melegítem. Nem kell, hogy folyékony legyen, de elég puha legyen ahhoz, hogy el lehessen keverni.

A gombaőrleményhez én aszalt gombát használtam, amit kávédarálón porrá őröltem. Nem kell sok belőle, mert meglehetősen intenzív az illata is és az íze, de cserébe jól záródó üvegben hosszan eláll, így ha már nekiállunk a darálásnak, érdemes nagyban gondolkodni (ez kb 100 g-ot jelent).

Ha minden megvan, jöhet a tészta összeállítása. A tojást egy kézi habverővel jól elkeverem, majd szépen sorban hozzáadom az összes többi alapanyagot, és mindegyik után homogén masszává keverem az egészet. A sóval óvatosan bánjunk: a kolbász (és/vagy sonka) eleve sós, a sajt is lehet az, így könnyen elsózhatjuk a végeredményt, ha nem vigyázunk (tapasztalatból mondom, az első adag olyan sós lett, hogy szinte már ehetetlen volt 🙂 ).

A sütőt előmelegítem 190 fokra, és a muffinsütőbe papírkapszlikat helyezek. A masszát egy kanállal szétosztom a papírokba, és 20-25 perc alatt készre sütöm. Fogyasztható magában, szendvicsalapként, vagy akár egy finom mártogatóssal parti falatkaként.

TIPP

Tepertővel sem rontjuk el a végeredményt 🙂

Fagyasztható is, így bármikor elég csak kikapni a fagyóból, és pár perc alatt kiolvad.

Jó étvágyat!



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!