Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 6 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
A mákos guba nálunk most kifli helyett kaláccsal készült – így értékmentő is lett, meg finomabb is, mint a hagyományos, gubakiflis megoldás, szóval mindenki nyert 🙂
Hozzávalók
- 40 dkg kalács (az sem baj, ha már szikkadtabb kicsit)
- 8 dl tej
- 3 egész tojás
- 2 púpos kanál vaníliával ízesített cukor
- 5 kanál kristálycukor
- 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
- 20 dkg darált mák, ízlés szerint cukorral elkeverve (nálunk fele-fele)
Elkészítés
A kalács nálunk általában sütés után szinte azonnal el szokott fogyni, de azért néha-néha vannak kivételek. Ilyenkor lefagyasztom a kalácsot, és két út áll előtte: vagy pár hét múlva kiolvasztás után elfogy, vagy felhasználom más sütihez. Most ezt az utóbbi megoldást választottam, így lett belőle hamis mákos guba – ami szerintem sokkal finomabb lett, mint a hagyományos 🙂
És hogy hogyan készül? Mondom is, csak először elmesélem, hogy mit is jelent a vaníliával ízesített cukor. Fogok egy kg kristálycukrot, amibe beleteszek 2-3 vaníliarudat, aminek a magját már felhasználtam valami másra. A rudat 2-3 cm-es darabokra vágom, jó alaposan elkeverem a cukorral, és pár napig felé sem nézek. Az idő lejárta után csodásan illatozó, vanília ízű cukrot kapok. Ha elfogy a cukor fele, csak utánpótlom újra, elkeverem, és megint pár napig nem háborgatom.
És hogy rátérjek a guba-témára is: a tejet a kristálycukorral kis lángon elkezdem melegíteni, közben egy tálkában a tojást a vaníliás cukorral és a keményítővel csomómentesre keverem. A meleg, de még nem forró tejbe folytonos kevergetés közben belecsorgatom a tojást, és közepes lángon főzöm tovább. Fakanállal folyton kevergetem, hogy le ne égjen a cukros tej. Amikor már elkezd sűrűsödni, elzárom. Nem kell puding sűrűségűre főzni, elég tejföl sűrűségűre is. A mákot a cukorral elkeverem, és jöhet az összeállítás: fogok egy jénait, amibe egy rétegben beletépkedem a kalácsot. Jól meglocsolom az öntettel, majd jöhet egy adag mák. Szépen addig folytatom a rétegezést, amíg el nem fogy minden, törekedve arra, hogy a cukros mák legyen zárja a sort. Jót tesz neki pár óra állás, de akár azonnal is fogyasztható.
Jó étvágyat!