Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 50 db mini kifli
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
A hókifli összehozza a családot: nemcsak az ünnepek dísze, de a pepecselős elkészítése miatt garantált, hogy több órát együtt töltenek a készítői 🙂
Hozzávalók
- 20 dkg margarin
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 dl (növényi) tej
- 1 kávéskanál sütőpor
Töltelék
- lekvár (hitlerszalonna, piros)
- darált dió baracklekvárral elkeverve
Elkészítés
Mivel dobozban hetekig eltartható ez a sütemény, így érdemes rögtön többszörös mennyiséget sütni, és már napokkal az ünnepek előtt is elkészíteni. Egy adagból kb. 50 db pici (kétfalatnyi) kifli lesz. Mi ötszörös adagnak szoktunk nekiállni, így rászánunk egy fél napot, de ennek is megvan a maga bája: összeülnek a család nőtagjai, és végre jókat tudunk csacsogni, beszélgetni, behozzuk az egész éves lemaradásunkat egymásból 🙂
Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, a margarin is legyen kézmeleg (nem folyós, hanem inkább lágy). A tészta összeállítása nem igényel sok pepecselést: összegyúrjuk, szép csillogós, fényes tésztát kapunk. Kimondottan jót tesz neki, ha nem azonnal kezdjük el nyújtani és tölteni, hanem párszor még átgyúrjuk. Mielőtt a sziszifuszi munkának nekiállunk, készítsük elő a sütőpapíros tepsiket, de a sütőt még ne melegítsük elő: akkor kezdjük csak a sütést, amikor már minden tepsi elkészül. A tésztából egy kb. 2 ujjnyi vastag rudat hengergetünk, abból vágunk 2 ujjnyi vastag szeleteket, és késél vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Így kb. 20-22 cm-es köröket kapunk. Ezt négy negyedre vágjuk, megtöltjük gyümölcsízzel (sütésálló lekvárral, vagy ismertebb nevén hitlerszalonnával), vagy lekvárral elkevert darált dióval (ne legyen folyós, inkább sűrű, szinte kemény, hogy ne folyjon ki a kiflikből sütés közben), vagy ízlés szerint bármivel. Még üresen is finom 🙂
A tepsikre sorakoztatjuk a kifliket. Nem kell sok helyet hagyni közöttük, de a sütőpor miatt kicsit nőni fognak, ezzel számolni kell.
Amikor az összes tészta betöltve, 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Szép fehérre süssük őket, nem szabad barnulniuk, akkor igazán mutatósak. Ízlés szerint porcukorban megforgathatjuk, de anélkül is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok!