Barion Pixel

Durván csípős meztelen lecsósaláta Bouvet konyhájából

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Cukkini

Adag: 2 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

A nyár elképzelhetetlen lecsó nélkül. De ettetek ti már csípős lecsósalátát? Én sem 🙂 

Egészen addig, amíg Bouvet meg nem mutatta, hogyan készíti. Petra írásait nagyon szeretem: szókimondó, vagány, minden érdekli és mindenről IS van véleménye. 

Most pedig egy vendégcikk keretében megismerhetitek és ti is kipróbálhatjátok az ő nevével fémjelzett csípős lecsósalátát – tegyétek is meg, mert kár lenne kihagyni! 

Fogadjátok szeretettel 🙂

 

Hozzávalók

  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5 paprika
  • 3 paradicsom
  • bors (nem kevés, hanem inkább sok. jó sok)
  • (ipari mennyiségű, de minimum) 1 evőkanál csípős őrölt paprika
  • kevés zsiradék

 

Elkészítés

Komolyan mondom, ha egész nyáron nem lenne a konyhámban semmi más, csak Bouvet-féle csípős lecsósaláta és rántott pattiszon, én lennék a legboldogabb. És ez az a két étel, amit nálunk más nem eszik meg.

Mutatom a lecsósalátát, amely gyakorlatilag nem más, mint egy lecsóalap, ami finom melegen is – még akár főételként is, de akkor teljes lábasnyival csapassuk -, meg finom dermedten hidegen, kb 10-12 órányi hűtőben állva. Ez utóbbi mondjuk legutóbb akkor sikerült, amikor a Föld elfelejtett forogni, mert én forrón imádom, de azért volt már rá példa, hogy húsok mellett, köretként fogyasztottam – hidegen.

Kvázi egy lecsóalap, ami áll ízlés szerinti, személyenként legalább két nagyobb fej hagymából, amit zsiradékon megpirítok. Amikor üveges, lehúzom a gázról.

Én jobban szeretem a paprikát a lecsóban, mint a paradicsomot, úgyhogy általában 3 paprika – 2 paradicsom, de inkább 5 paprika – 3 paradicsom kombóval dolgozom. Széltében kettévágom a paprikát, azt négyfelé, a felső részét szintén négyfelé vágom, a paradicsomot pedig kettévágom és a fél darabokat még háromba. Ott helyben ezeket megsózom, ízlés szerint.

Eddig pihent a hagyma, úgyhogy kaphat ízlés szerint – de leginkább ipari mennyiségű (egy evőkanál minimum) nagyon csípős, őrölt fűszerpaprikát, beleforgatom a hagymába.

Erre jön a megsózott paprika (nem írtam, mennyi sót használok, nem sokat – talán úgy egy csipetnyit a paprikára, egyet a paradicsomra). Jól összeforgatom, majd szemmel látható mennyiségű borsot szórok rá. Ez is szemmérték, írhatnám, hogy ízlés szerint, de úgy egy teáskanálnyit. Összeforgatom a hagymával, kb egy percig pirítom együtt, majd felöntöm kb 2 dl vízzel. Ne lepje el, de tudjon párolódni.

Szüttyögök kicsit a konyhában, meghallgatok valami zenét, vagy elmosogatok, kb öt percig fő és rádobom a paradicsomot. Ha kell, még öntök hozzá vizet, de nem kell.

Együtt főzöm további maximum 5 percig, a paradicsomokat közben fakanállal meg-megnyomkodom. Akkor jó, ha azoknak már nem lesz cikkelyformája, hanem megpuhulnak valamennyire.

És kész. Fogyasztása – lásd fentebb. Igen, ez kb a lecsó meztelen formája, de a lecsót egyrészt sokkal tovább főzzük, másrészt tényleg finom, ha teszel belé tojást, tarhonyát, virslit, vagy cukkinit – ki, hogyan szereti.

Kép forrása: Bouvet

TIPP

Remekül feldobja egy kis cukkini – ha éppen szezonja van, próbáld ki így is! 🙂



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!