Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 5 főre
Elkészítési idő: 1,5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Medvehagyma szezonban igazi vétek lenne kihagyni a medvehagyma egyik legfinomabb felhasználási módját, a krémlevest. Ebben a formában még az is szívesen fogyasztja, aki egyébként vélt vagy valós indokai miatt nem szereti 🙂
Hozzávalók a tésztához
- 70 g vöröshagyma (1/2 fej)
- 10 g fokhagyma (2 db)
- 50 g teavaj vagy olaj, vagy bármilyen zsiradék
- 150 g friss medvehagyma
- 1,6-1,8 liter víz (vagy húsleves alaplé, és akkor a leveskocka elhagyható)
- 1 db húsleves leveskocka
- Ízlés szerint só, bors
- Késhegynyi szerecsendió
- 20 dkg tejföl
- 5 dkg liszt
Elkészítés
A vöröshagymát kockára vágom. Nem kell nagyon elaprózni, mert úgyis turmixolom majd a levest, de azért nem teszem bele egészben 🙂 A zsiradékon sóval megpárolom
Majd hozzáadom a felkarikázott fokhagymát is egy percre.
Ezután felöntöm a leves alaplével (vagy ennek hiányában a vízzel és beledobom a leveskockát is), és beletépkedem a szárától (és a vastagabb erektől) megszabadított medvehagyma leveleket. Sózom, borsozom, szerecsendióval ízesítem, majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzöm. Néha azért megkevergetem, kóstolgatom. Várakozás közben a tejfölben egy kézi habverővel elkeverem a lisztet, és egy merőkanálnyi leveslével simára keverem. Erre azért van szükség, hogy amikor majd a levesbe öntöm, a tejfölt ne kapja össze a hirtelen forróság.
Amikor a medvehagyma puha, félrehúzom, és egy botmixerrel leturmixolom. Nagyon óvatosan kell bánni vele, mert forró, és könnyen égési sérüléseket okozhat a kifröccsenő leves – a konyhában okozott károkról nem is beszélve… ezután visszateszem a tűzre, lassan belecsorgatom folyamatos kevergetés közben a tejfölös habarást, rottyantok rajta mégegyet, ha szükséges, utána ízesítek. Melegen zsemlekockával tálalom, vagy hidegen kukoricapehellyel 🙂
Jó étvágyat!
Nézz szét további medvehagymás receptjeim között is:
https://degeszpocak.hu/category/medvehagyma/