Barion Pixel

Medvehagyma krémleves

Szerző:

Tojásmentes, Villámétkek, Zöldségeket beszélek, Összes recept, Levesek, Medvehagyma

Adag: 5 főre

Elkészítési idő: 1,5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Medvehagyma szezonban igazi vétek lenne kihagyni a medvehagyma egyik legfinomabb felhasználási módját, a krémlevest. Ebben a formában még az is szívesen fogyasztja, aki egyébként vélt vagy valós indokai miatt nem szereti 🙂

Hozzávalók a tésztához

  • 70 g vöröshagyma (1/2 fej)
  • 10 g fokhagyma (2 db)
  • 50 g teavaj vagy olaj, vagy bármilyen zsiradék
  • 150 g friss medvehagyma
  • 1,6-1,8 liter víz (vagy húsleves alaplé, és akkor a leveskocka elhagyható)
  • 1 db húsleves leveskocka
  • Ízlés szerint só, bors
  • Késhegynyi szerecsendió
  • 20 dkg tejföl
  • 5 dkg liszt

Elkészítés

A vöröshagymát kockára vágom. Nem kell nagyon elaprózni, mert úgyis turmixolom majd a levest, de azért nem teszem bele egészben 🙂 A zsiradékon sóval megpárolom

Majd hozzáadom a felkarikázott fokhagymát is egy percre.

Ezután felöntöm a leves alaplével (vagy ennek hiányában a vízzel és beledobom a leveskockát is), és beletépkedem a szárától (és a vastagabb erektől) megszabadított medvehagyma leveleket. Sózom, borsozom, szerecsendióval ízesítem, majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzöm. Néha azért megkevergetem, kóstolgatom. Várakozás közben a tejfölben egy kézi habverővel elkeverem a lisztet, és egy merőkanálnyi leveslével simára keverem. Erre azért van szükség, hogy amikor majd a levesbe öntöm, a tejfölt ne kapja össze a hirtelen forróság.

Amikor a medvehagyma puha, félrehúzom, és egy botmixerrel leturmixolom. Nagyon óvatosan kell bánni vele, mert forró, és könnyen égési sérüléseket okozhat a kifröccsenő leves – a konyhában okozott károkról nem is beszélve… ezután visszateszem a tűzre, lassan belecsorgatom folyamatos kevergetés közben a tejfölös habarást, rottyantok rajta mégegyet, ha szükséges, utána ízesítek. Melegen zsemlekockával tálalom, vagy hidegen kukoricapehellyel 🙂

Jó étvágyat!

Nézz szét további medvehagymás receptjeim között is:

https://degeszpocak.hu/category/medvehagyma/



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!