Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1 rúd psikótatekercs
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Éveken keresztül nagy mumus volt számomra a piskótatekercs. Valahogy sehogy nem akart sikerülni, mindig kiszakadt, vastag lett, vagy éppen túl vékony, ezért fel is adtam, és inkább a sima piskóta verziót használtam. Viszont ezt a receptet annyira izgalmasnak találtam, hogy muszáj volt egy próbát tenni vele – és egyáltalán nem bántam meg 🙂 Kislányom javaslatára pedig még egy kicsit meg is bolondítottuk.
Hozzávalók
A piskótához
- 5 tojás
- 5 csapott evőkanál cukor
- 5 púpos evőkanál liszt
- egy sütőpor
- 2 narancs reszelt héja
A díszítéshez
- egy tojásfehérje
- 3 dkg vaj (vagy laktózmentes Vénusz margarin)
- 3 dkg cukor
- 2 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
A kenéshez baracklekvár
Elkészítés
A dísz előkészítésével kezdem: az olvasztott vajat villával összekeverem a cukorral, kakaóval és a liszttel.
Majd hozzákeverem a keményre vert tojáshabot is.
Jó sűrű, sárszerű masszát kapunk.
Egy ételeszacskóba kanalazom, aminek kicsi lukat vágok az egyik sarkára.
Majd ízlésem (de leginkább kézügyességem) szerint díszítek virágokkal (vagy bármivel) egy tepsire (38*32 cm) tett sütőpapírt, amit és beraktam a hűtőbe.
Ezután elkészítem a piskótát. Én nem szöszölök a tojásfehérje és -sárgája külön felverésével, hanem egyben teszem a gépbe, és a cukorral együtt jó habosra verem, a legnagyobb fokozaton. Ez lehet 5-6 perc is, de minél több, annál jobb.
Hozzáadom a reszelt narancshéjat is (reszelés előtt a narancsot dörzsis szivaccsal és mosószerrel alapos kezelésnek vetem alá).
Ezután leállítom a gépet, beleszórom a sütőport és a lisztet, és még egy utolsó keverek rajta, de már csak a leggyengédebben, hogy azért ne nagyon törjem össze a tojáshabot. Kiveszem a hűtőből a tepsit, egyenletesen elosztom rajta a tésztát, majd 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 12-14 perc alatt megsütöm.
Ahogy kiveszem, azonnal, még melegében (óvatosan!) sütőpapírral együtt feltekerem, és hagyom kihűlni.
Ezután óvatosan kitekerem, megkenem a lekvárral, és visszatekerem. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, de szerintem ezt már nem igényli. Tálaláskor egy ujjnyi vastag szeleteket vágok a tekercsből.