Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 1,2 dl-hez
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Kevés olyan étel van, amit egy narancsmártás ne tudna még jobban feldobni 🙂 . Nemcsak a desszerteket teszi pikánssá, de remekül kiegészíti a hús, hal vagy zöldségételeket is. Próbáld csak ki!
Hozzávalók
- 6 dkg cukor
- 1,5 dl narancslé
- 7 g reszelt narancshéj (csak kezeletlen narancs héját használd!)
- 1 evőkanál keményítő vagy vaníliás pudingpor + 2 evőkanál víz
Elkészítés
A cukrot egy edényben nagy lángon elkezdem hevíteni. Amikor a széle kezd barnulni, kisebbre veszem a lángot, és csak ekkor kezdem el időnként megkeverve karamellizálni (éppen mint a karamellás tejnél vagy a karamellás tortadísznél). Amikor már szép aranybarna, felöntöm a frissen facsart narancslével (mehet bele a rost is), és hozzáadom a reszelt narancshéjat. Kis lángon, folyamatos kevergetés közben főzöm, majd amikor kezd sűrűsödni, hozzáadom a 2 evőkanál vízben elkevert pudingot (vagy sima keményítőt). Fontos, hogy ne a forró narancslébe szórjuk a keményítőt (vagy a pudingot), mert azonnal összekapja és csomós lesz! Végül addig főzöm, amíg már szépen besűrűsödik, és ragad a fakanálra csorgatás közben. Melegen ízesítem vele az ételt. Mivel hűtőben tárolom, zselatinos állagú lesz. Használat előtt pár perc melegítéssel az eredeti, csorgatható állag újra elérhető.
Készíts rögtön dupla vagy tripla adagot, mert hűtőben hetekig eláll, és kiváló gasztroajándék is 🙂
TIPP
- ha húsételekhez készíted, a hús szaftjából adj hozzá 2-3 evőkanálnyit, jól fog illeszkedni a mártáshoz
- ha édességekhez tálalod, ízesítheted fahéjjal is