Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 7 db 7 dl-es üveg
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Imádjuk a paradicsomot, nyersen, sütve és főzve is 🙂 Épp ezért teszünk el télire belőle, hogy bármikor készülhessen egy igazi ízes paradicsomlé vagy paradicsomos húsgombóc.
Hozzávalók (7 db 7 dl-es üveghez)
- 6 kg paradicsom (minél lédúsabb és édesebb, annál jobb lesz a végeredmény)
- 5 késhegynyi nátrium-benzoát vagy szalicil
Elkészítés
A lehető leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást mutatom, ahol még passzírozni sem kell 🙂
A paradicsomot megmosom, a szárát kivágom, és falatnyi cikkekre-kockákra vágom.
Még nyersen turmixgépbe teszem: először csak egy merőkanálnyit darálok le, hogy épp annyi lé legyen belőle, amivel a következő 3 merőkanálnyi paradicsomot már könnyen le tudja darálni a gép.
Egy nagy fazékba teszem a habos paradicsomlevet, és addig ismétlen a mutatványt, amíg az összevágott paradicsom elfogy. Ezután alágyújtok, és időnként megkevergetve, közepes lángon főzöm addig, amíg az összes habja el nem megy.
Közben a befőttes üvegeket forró vízzel kimosom és előkészítem a celofánt. A nátrium-benzoátot (vagy szalicilt) csak a főzés utolsó percében adom a paradicsomléhez, összerottyantom, és már kanalazom is az üvegekbe. Celofánnal lefedem, kupakkal lezárom, és amikor az összes üveg kész, egy jó vastag frottír törölközővel alaposan betakargatom őket. Így, száraz dunsztban hagyom kihűlni (kb. 16-20 óra kell hozzá). Ezután mennek a kamrapolcra, és várják, hogy valamilyen finomság készüljön belőlük 🙂
TIPP
friss bazsalikommal, zellerlevéllel, borssal is ízesíthetjük, pikáns alaplevet kapunk vele