Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Azt szeretem a főzésben, hogy nem kell kisajátítani: egy jó recept birtokában egy kezdő konyhatündér is kiváló fogásokkal tudja megörvendeztetni magát és szeretteit. Van már nekem egy jól bevált receptem sütőtök krémlevesre, de nagyon megörültem, mikor Bernadette, a https://mindenuttjooo.blogspot.com háziasszonya virtuálisan megkínált az övével. Úgyhogy én most hátradőlök, és hagyom, hogy vendégül lásson vendégszerzőm 🙂
Adag: 4 személyre
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Hozzávalók
- 1 db közepes méretű sütőtök (mindenestől kb. 1,15 kg)
- 1 db nagyobb sárgarépa (15 dkg)
- 1 db narancs
- 1 tk. méz
- Kb. 5 dl zöldségleves alaplé (vagy víz + zöldségleves kocka)
- Olívaolaj
- Só
- Fehérbors
- Kakukkfű
- Gyömbér
- 2 dl főzőtejszín
Előkészítés
- A répát és a sütőtököt megpucoljuk.
- A répát karikákra, a sütőtököt kockára vágjuk.
- A narancsot kifacsarjuk.
Elkészítés
A felkarikázott sárgarépát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadunk 1 tk. mézet, és kicsit megkaramellizáljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, megszórjuk sóval, fehérborssal, kakukkfűvel és egy kis gyömbérrel. Felöntjük az alaplével. Ennyi alaplé nem lepi el teljesen a sütőtököt, ezért vizet öntünk még rá, annyit hogy ellepje. Hozzáadjuk a kifacsart narancs levét és a rostokat is, és puhára főzzük.
Ha kész, botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, és összeforraljuk. Pirított tökmaggal, vagy pár csepp tökmag- vagy olívaolajjal meglocsolva, melegen tálaljuk.
TIPP
Picit pikánsabb ízt kapunk, ha a vége felé egy kis fehér bort is adunk a leveshez.
További érdekes barangolásért, uticélokért látogass el a https://mindenuttjooo.blogspot.com/ oldalra 🙂