Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 1,5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Ezer évvel ezelőtt 🙂 , egyetemistaként ismerkedtünk meg a férjemmel. Kapcsolatunk hajnalán még nemcsak egymással ismerkedtünk, hanem én is a konyhaművészettel. Így történt az eset, hogy egy nap kitaláltam: ne csak húst és sajtot rántsunk ki ebédre, hanem – mivel mindketten szeretjük a hagymát – próbáljuk meg azt is. És milyen jól tettük! Nagy kedvencünk lett azonnal, azóta is rendszeresen kerül az asztalra.
Hozzávalók (személyenként 20-25 dkg hagymával számolva)
- 1 kg vöröshagyma
- ½ kg zsemlemorzsa
- 4 tojás
- 1 kávéskanál só
- ½ liter olaj a sütéshez
Elkészítés
A hagymát megpucolom, és körülbelül 1 cm vastag szeletekre vágom. Igyekszem úgy vágni, hogy a karikák egyben maradjanak, ne essenek szét. Ha mégis így történik, akkor sincs nagy baj, csak akkor többet kell panírozni 🙂
Nálam a panírozás nem a szokásos liszt-tojás-zsemlemorzsa kombinációt jelenti, hanem zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa sorrendet. Ennek több oka is van:
- Felhasználom a száraz kenyeret, ledarálom, és kész is a zsemlemorzsa
- Sokkal ropogósabb lesz a panír, mint a lisztes verzióval
- És a legfontosabb: eggyel kevesebb tányért kell elmosogatni a végén 🙂
A kényesebb ételeknél (mint a sajt és ez a hagyma is) duplán panírozok: a sajtnál azért, hogy ne folyjon ki sütés közben, a hagymánál pedig azért, hogy a rétegek ne essenek szét akkor sem. Ez azt jelenti, hogy zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa tánclépéseket követem (olvasva sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában 🙂 ). Egy tányérra sorakoztatom őket, és akkor állok neki a sütésnek, amikor az összes készen vár. Így legalább egy kicsit szikkad is, keményedik a panír rajta, még jobban egyben tartja a hagymát.
Forró olajban sütöm, mindkét oldalát kb. 2-2 percig, hogy aranybarna legyen, és közben a hagyma is átsüljön, majd papírtörlőre szedem, hogy a felesleges zsiradékot feligya. Tartármártással, salátával, sültkrumplival, de akár egy főzelékkel is kiváló fogás, ami ráadásul gyorsan és olcsón összeállítható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
TIPP:
Nagyon elszánt, hardcore házitündérek rétegekre szétszedve is panírozhatják a hagymakarikákat
.