Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: kb. 80 dkg-os kenyér
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: gyakorlatot igényel
Habár a medvehagymának tavasszal van szezonja, nem feltétlenül kell nélkülöznünk a menüből ilyenkor ősszel sem. A fagyasztóba mindig teszek el pár zacskónyit, hogy bármikor elővehessem, és például egy ilyen finom rozskovászos kenyérbe tehessem.
Hozzávalók
- 50 dkg bl80 liszt
- 15 dkg tk rozskovász
- 13 g só
- 3,5 dl víz
- ½ csomó medvehagyma
Elkészítés
A lisztet a vízzel alaposan összedolgozom, és legalább egy órán át hagyom pihenni. Soknak tűnhet ez a vízmennyiség, de higgyétek el: kell bele.
Csak ezután adom hozzá a kovászt, majd lassú fokozaton 5 percig, gyorsabban még jó 10 percig dagasztom. Csak az utolsó 2 percben adom hozzá a medvehagymát: ollóval egész kis darabokra vágom és beleszórom a tésztába. Ezután a ragadós tésztát kiolajozott műanyag tálba teszem, és fedő alatt hagyom kelni 30 percig. Ezután meghajtogatom, mint a pogácsát: alulról középre, felülről középre, jobbról, majd balról is középre, miközben kicsit húzok is a tésztán. Ezt megismétlem összesen 3-szor, 30 percenként. Ekkor ilyen szép nagy buborékok vannak már a tésztában:
Az utolsó pihentetés után egy kelesztőformába tiszta konyharuhát teszek, és nagyon alaposan kilisztezem a tk rozsliszttel. Fontos, különben a tészta beleragad a konyharuhába. A megformázott kenyeret ebbe a formába teszem, hajtással felfelé.
1,5 órát hagyom kelni, közben a sütőt előmelegítem 250 fokra, a tepsit is benne hagyva, amin a kenyeret fogom sütni, hogy jól felforrósodjon.