Barion Pixel

Rozskovászos medvehagymás kenyér

Szerző:

Tejmentes receptek, Tojásmentes, Kenyérfélék, Összes recept, Medvehagyma

Adag: kb. 80 dkg-os kenyér

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Habár a medvehagymának tavasszal van szezonja, nem feltétlenül kell nélkülöznünk a menüből ilyenkor ősszel sem. A fagyasztóba mindig teszek el pár zacskónyit, hogy bármikor elővehessem, és például egy ilyen finom rozskovászos kenyérbe tehessem.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg bl80 liszt
  • 15 dkg tk rozskovász
  • 13 g só
  • 3,5 dl víz
  • ½ csomó medvehagyma

 

Elkészítés

A lisztet a vízzel alaposan összedolgozom, és legalább egy órán át hagyom pihenni. Soknak tűnhet ez a vízmennyiség, de higgyétek el: kell bele.
Csak ezután adom hozzá a kovászt, majd lassú fokozaton 5 percig, gyorsabban még jó 10 percig dagasztom. Csak az utolsó 2 percben adom hozzá a medvehagymát: ollóval egész kis darabokra vágom és beleszórom a tésztába. Ezután a ragadós tésztát kiolajozott műanyag tálba teszem, és fedő alatt hagyom kelni 30 percig. Ezután meghajtogatom, mint a pogácsát: alulról középre, felülről középre, jobbról, majd balról is középre, miközben kicsit húzok is a tésztán. Ezt megismétlem összesen 3-szor, 30 percenként. Ekkor ilyen szép nagy buborékok vannak már a tésztában:

Az utolsó pihentetés után egy kelesztőformába tiszta konyharuhát teszek, és nagyon alaposan kilisztezem a tk rozsliszttel. Fontos, különben a tészta beleragad a konyharuhába. A megformázott kenyeret ebbe a formába teszem, hajtással felfelé.

1,5 órát hagyom kelni, közben a sütőt előmelegítem 250 fokra, a tepsit is benne hagyva, amin a kenyeret fogom sütni, hogy jól felforrósodjon.

Amikor a sütő már forró, a tésztát a forró tepsire fordítom, és egy pengével bemetszem. Így a hajtás alulra kerül. 20 percig sütöm így, majd 220 fokon további 25 percig sütöm. Amikor már szép barna, és az alja megütögetve telten kong, rácsra teszem hűlni.
Finom, lyukacsos, kellemesen savanykás kovászos kenyérke születik így, aminek roppan a héja, és nem szárad ki még napok múlva sem – már ha megéri ezt az állapotot 🙂
A legkisebb ugrifüles nem bírta megvárni a fotózás végét 🙂
Kiváló szendvicsalapanyag is:


Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!