Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 16 szeletes torta
Elkészítési idő: 1.5 órán belül
Nehézségi fok: egyszerű
Kislányom 4 éves lett, ennek örömére egy gyümölcstortával leptem meg. De nem ám egy olyan unalmas fajtával, hanem igazi, kislányos verzióval 🙂
Az alap egy egyszerű piskótának indult, de kicsit elszámoltam a tojásmennyiséget, és a gyümölcstorta formát is be kellett fognom, így viszont annál látványosabb (és könnyebben kezelhető) lett a torta teteje.
Hozzávalók
- 10 tojás
- 10 lapos evőkanál cukor
- egy csipet só
- 10 púpos evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 zacskó sütőpor
- gyümölcs (őszibarack, alma, banán, szőlő)
- 1 zacskó főzős vaníliás pudingpor
- 4 csapott kanál cukor
- 4 dl tej
- 1 zacskó Dr Oetker főzés nélküli zselatin (színtelen, cukrozott)
Elkészítés
A piskótához a tojásokat egyben (szétválasztás nélkül) jó habosra felverem. Félúton hozzáadom a cukrot és a sót, majd tovább dolgoztatom a gépet.
Ezután leveszem annyi időre a fokozatot, amíg beleszórom a sütőport. Ezzel is összedolgozom, majd ismét kis fokozatra állítom, és hozzáadom kanalanként a lisztet. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntöm kb 2/3-át.
Majd a masszába szórom a kakaóport, és ezzel is eldolgozom. Az így kapott kakaós masszát össze-vissza belecsorgatom a sárga tésztába (így lesz szép márványos), a maradékot pedig zsírral kikent, zsemlemorzsával beszórt gyümölcstortaformába öntöm.
Előmelegítem a sütőt 170 fokra, és kb. 30 perc alatt készre sütöm (tűpróbáig). Pár percig hagyom hűlni, majd kiveszem a tésztákat a formából, és teljesen hagyom őket kihűlni.
Közben elkészítem a pudingot. Azért nem 5 dl tejjel csinálom (ahogy eredetileg kell), hogy minél masszívabb, keményebb legyen, és ne folyjon le a tortáról.
A tej felét felteszem főni, a másik felében kézi habverővel csomómentesre elkeverem a pudingport, majd hozzáöntöm a többi tejhez, hozzáadom a cukrot is, és addig főzöm kis lángon, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor elzárom, és néha megkevergetve (hogy ne legyen bőrös, hártyás a teteje), hagyom kihűlni.
A magasabb piskótának levágom a tetejét, hogy egyenes legyen, majd megkenem a kihűlt puding felével.
Ráteszem a gyümölcstortaformában sütött részt is, erre kenem a puding másik felét.
Pár percig hagyom dermedni, majd a gyümölcsdarabokkal kidíszítem. Én most egy kék szemű, mosolygós, szőke hajú kislányt formáztam belőlük. Amikor kész, elkészítem a zselatin (a port leforrázom 2,5 dl forrásban lévő vízzel, kevergetem 3-4 percig, és amikor azt érzem, hogy kezd sűrűsödni), majd a torta közepéről indulva végigcsorgatom az összes gyümölcsöt és a torta egész tetejét.
Hűtőbe teszem pár órára, majd kezdődhet az ünneplés 🙂
Nálunk ennyi maradt a tortából: