Barion Pixel

Teás kalács tejmentesen és tojásmentesen

Szerző:

Kelt tészták, Tejmentes receptek, Tojásmentes, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 2 közepes kalács

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

[Támogatott bejegyzés, termékmegjelenítést tartalmaz]

Gondoltál már arra, hogy a gyümölcs teád mellé ennél egy finom kalácsot? És mit szólnál ahhoz, ha a kedvenc teád nem csak a bögrédből köszönne vissza rád, hanem a kalácsodból is? Remek lenne, ugye? 🙂 Mutatom, hogy mit hogyan csinálj!

 

Hozzávalók

2 közepes kalácshoz:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg margarin
  • 2,2 dl gyümölcstea
  • 1 csipet só
  • 5 dkg tejmentes margarin a kenéshez

 

Elkészítés

Első lépésként fogom a kiválasztott gyümölcs teát (nekem nagyon nehéz volt a választás, a Menta Tea Shop jóvoltából számtalan tea közül kellett választanom egyet. Most a Suntea gyümölcsteára esett a választásom – hát nem gyönyörű, ahogy a sok finom, illatos aszalt gyümölcsdarab kitölti a poharat? De igen! 🙂 ), és a használati utasítás szerint elkészítek egy bögrényit (2,5 dl).

Hagyom langyosra hűlni, miközben a dagasztó üstjébe mérek minden más hozzávalót (a margarint langyosan, de nem szabad folynia). Végül a langyosra hűlt teát is beleszűröm, és könnyen kezelhető, rugalmas, laza tésztát dagasztok belőle.

40 percet pihen, eközben duplájára kel.

Ezután a tésztát 6 egyforma darabba vágom, kb. 35-40 cm hosszú hengereket formázok belőlük, és 2 db hármas fonással elkészítem a kalácsokat. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér-formákba teszem őket (de akár a tepsire is mehetnek közvetlenül).

Újabb 35-40 percig hagyom pihenni, közben a sütőt 210 fokra előmelegítem. Mielőtt a sütőbe tolom az időközben szépen megkelt kalácsokat, olvasztott margarinnal megkenem a tetejüket, és egy kevés cukorral meg is szórom, díszítésképp

25-30 perc alatt szép aranybarnára sülnek (közben az egész lakást belengi a finom tea illata, ami diszkréten, de határozottan tör elő a kalácsból), ekkor a sütőből kivéve újra lekenem őket az olvasztott margarinnal, hogy szép fényes legyen a felületük.

És a legnehezebb rész csak most jön: megvárni, míg legalább langyosra hűl, és csak azután megszelni 🙂 Az uzsonnás táskába, vagy akár egy ínyenc vendégvárásra is tökéletes választás!

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!