Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: egyszerű
Az egyik legkedvesebb túrós finomságom a túrógombóc (próbáljátok ki az eredeti túrógombóc receptemet is, egyszerű és nagyszerű 🙂 ), bármikor bármennyit meg tudok enni belőle. Egy alkalommal azonban belefutottam a „figyelmetlen háziasszony” jelenségbe: elkezdtem szépen összekutyulni a hozzávalókat, és a végén vettem észre, hogy nincs otthon búzadara. A visszalépés már nem volt lehetséges (megvolt az éhség, és a félig bekevert massza is), ezért rögtönöznöm kellett. Gyorsan helyettesítettem a grízt pudingporral és keményítővel, és nem túlzok: a végeredmény még az eredetinél is finomabb lett 🙂 Szóval próbáljátok ki akkor is, ha a gluténmentesség nem szempont, mert nagyon finom így!
Hozzávalók
- 25 dkg túró
- 1 tojás (M-es)
- 2,5 dkg vaj (vagy margarin)
- 4 dkg Dr. Oetker vanília ízű pudingpor (főzős)
- 3 dkg étkezési keményítő (én Haas Natural-t használtam)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál citromlé
- A forgatáshoz: kókuszreszelék vagy szeletelt mandula
Elkészítés
Egyetlen tál és egy villa elegendő a bekeveréshez, mondhatni: felhasználóbarát az elkészítése, még akár gyerekek bevonásával is.
A túrót egy villával összetöröm, majd elkeverem benne a tojást és a szobahőmérsékletű vajat (vagy margarint) is. Ezután hozzáadom a sót, cukrot, citromhéjat (csak akkor tedd bele, ha kezeletlen a citrom, és akkor is jó alaposan most meg reszelés előtt!) és a citromlevet is. A pudingport és a keményítőt csomómentesre keverem (még mindig ugyanaz az egy villa van csak használatban 🙂 ). A mazsolát sem áztatom le előre, hanem a túrós masszába teszem közvetlenül. Félreteszem 15-20 percre, hogy legyen ideje kicsit összeállni. Ha nagyon híg lenne, még egy kis keményítőt bele kell dolgozni, hogy könnyen kezelhető legyen, és főzés közben ne essen szét.
Amikor már jó az állag, sós vizet forralok, és egy kanállal beleszaggatom a túrót. 2-3 perc alatt lobogó vízben megfőzöm (akkor jó, ha már a víz tetejére felszáll, és ilyenkor még egy percig főzöm), majd szűrőbe szedem, hagyom lecsepegni, csak ezután forgatom bele a kókuszreszelékbe vagy a mandulaforgácsba.
Még langyosan, tejföllel tálalom.
Jó étvágyat!
TIPP
Ha nem fontos a gluténmentesség, akkor a szokásos pirított zsemlemorzsában is megforgathatjuk