Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 4 főre
Elkészítési idő: 30 percen belül
Nehézségi fok: könnyű
Ételallergia miatt kell kerülnöd a tojást? Diétázol, és nem fogyasztasz cukrot, de egy kis édességre már nagyon vágysz? Így is lehet finomakat enni, csak kell hozzá egy bevált recept, mint ez a krémtúró. Készíthetsz belől pohárkrémet, vagy piskótatekercsbe is töltheted, mindenképpen megállja a helyét 🙂
Hozzávalók (4 főre)
- 3 dl tej
- 30 g Dr Oetker vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál folyékony cukorpótló (vagy ha nem számít a mentesség, ízlés sima cukor)
- 25 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja (csak vegyszermentes, kezeletlen héjú citromot használjunk. Ha ez nincs, inkább helyettesítsük csak a citrom levével)
- 1 citrom leve
Tetejére a gyümölcsszószhoz:
- 20 dkg mirelit erdei vegyes gyümölcs (eper, málna, szeder vegyesen, vagy ízlés szerinti kombináció)
- vagy
- 1 maroknyi ízlés szerinti aszalt gyümölcs (ez helyettesíthető magvakkal, dió, mogyoró, mandula, bármi)
Elkészítés
Azzal kezdem, hogy a mirelit gyümölcsöket egy szűrőbe teszem, és hagyom kiolvadni kb. félóra alatt. A levére nem lesz szükségem, ezért kell a szűrő. Ha friss gyümölcsökkel dolgozom, természetesen ez a lépés kimarad. Amíg a gyümölcsök teszik a dolgukat, egy edénybe kimérem a tejet, és egy kézi habverővel csomómentesre keverem benne a pudingport. Felteszem főni. Közben a túrót egy villával összetöröm, és félreteszem. A pudingporos tejet folyamatosan kevergetem, hogy lássam, mikor kezd el sűrűsödni. Amikor már kezd dolgozni benne a keményítő, a villával összetört túrót és az édesítőt belekeverem, ügyelve arra, hogy ne maradjanak benne nagyobb csomók. Ekkor adom hozzá a citrom héját és a levét is.
Pár percig még főzöm a masszát, majd félrehúzom. Ha teljesen kenhető krémet szeretnék, egy botmixerrel leturmixolom. Én szeretem, ha a túró állaga érezhető, ezért ezt a lépést általában kihagyom. Amíg egy kicsit hűl, a mirelit gyümölcsöket felteszem főni. Nem kell semmi különös munkálatra gondolni: egyszerűen folyadék hozzáadása nélkül összefőzöm őket, hogy elfőjék a levüket, és a gyümölcsben lévő pektin kicsit kocsonyásítsa, lekvár jellegűvé tegye. Én nem adtam hozzá édesítőt, mert szeretem, ahogy a krémtúró édességét a gyümölcsszósz fanyarsága kiegészíti, de természetesen ez ízlés dolga.
A krémtúró a gyümölcsszósszal (vagy ehelyett aszalt gyümölcsökkel ízesítve) poharakba rétegezve, mandulaszeletekkel szórva azonnal fogyasztható. Piskótatekercs töltelékeként is használható, ebben az esetben érdemes kicsit állni hagyni még töltés előtt, hogy ne folyjon ki a tekercsből. Az állásban és a hűtőben dermed, ezért pohárkrémként fogyasztva frissen a legfinomabb.
Jó étvágyat!