Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 9-10 db kifli
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
A kalács az egyik nagy kedvenc a családunkban, kislányom leginkább a háromszínű változatát kedveli, én pedig azért szeretem nagyon – amellett, hogy finom, puha és abbahagyhatatlan -, mert fagyasztható, így bármikor elővehető egy reggelire vagy uzsonnára. Most pedig egy tej- és tojásmentes változatot hoztam, amiről senki meg nem mondaná, hogy mentes 🙂
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl langyos víz
- 1,25 dkg élesztő
- 3 csapott evőkanál cukor (ezzel nagyon finom édes, aki kevésbé édesítené, csalhat belőle)
- 1 jó nagy csipet só
- 3 evőkanál Liga margarin (ne sajnáljuk. Ha már mentes a kalács, legalább puha legyen)
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor + 1 kanál cukor + 2 kanál víz
- ízlés szerint aszalt gyümölcsök (én most mazsolát használok)
Elkészítés
Először is a mazsolát leáztatom kevés vízbe, és félreteszem.
Nem pepecselek az élesztő futtatásával, hanem mindent szobahőmérsékleten beleteszek a tálba.
Aztán hátradőlök, és hagyom a gépet dolgozni, legalább 10 percig, hogy könnyen kezelhető, kicsit akár ragacsos tésztát gyúrjon.
Ezután elfelezem a tésztát, és az egyik felébe beledolgozom az összekevert kakaópor-cukor-víz masszát.
Félreteszem őket, és hagyom, hogy duplájukra keljenek.
Ezután lisztezett felületen előbb a fehér tésztát nyújtom nagyjából kerekre, olyan vékonyra, ahogy engedi magát. És ezután jön a trükk: a barna tésztát ráteszem egyből a fehérre, és kézzel széthúzom, hogy majdnem teljesen befedje a fehéret. Nem kell külön kinyújtani, bár azzal sem teszünk neki rosszat.
Ezután picit kinyomkodom a mazsolát, és szétszórom a tészta tetején.
Annyi részbe vágom a tésztát, ahány kiflit szeretnék (én csináltam kisebb és nagyobb darabokat is, mindenki vérmérsékletének megfelelően).
Az így kapott háromszögeket az alapjuknál kezdve feltekerem, és sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket.
Kicsit megint pihennek, majd a sütőt előmelegítem 160 fokra.
Mielőtt a kifliket a sütőbe tolom, egy kis cukros vízzel megkenem őket, majd jó 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm őket. Ha nagyon nem akarnak barnulni, az utolsó 5 percre bekapcsolom a hőlégkeverést is.
Nagyon finom, puha, lágy kalácskiflik készülnek így, ha a fagyóba is szánunk pár darabot, érdemes rögtön dupla adagot készíteni.