Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 10 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: gyakorlatot igényel

Kategóriák: Kelt tészta, Kenyérfélék, Receptek, Sós finomság, Tojásmentes, Zsemle, kifli,

Gondolom, nem árulok el nagy meglepetést, hogy ennek a receptnek az eredetét is Limaránál kell keresni. Egy kevés módosítást eszközöltem rajta, különösen a hajtogatáson, de ezt mindjárt írom is.

Hozzávalók

– 15 dkg öregtészta
– 40 dkg liszt (BL 55)
– 1,5 teáskanál só
– pici aszkorbinsav
– 1,5 dl tej
– 0,4 dl víz
– 1 teáskanál cukor
– 1,5 dkg élesztő
– 0,4 dl olaj

Elkészítés

Ahogy már megszoktuk, az öregtésztát kiveszem a hűtőből legalább 30 perccel felhasználás előtt, hagyom szobahőmérsékletűre melegedni. Közben a tejet megmelegítem, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és hagyom felfutni. A dagasztótálba minden hozzávalót kimérek, majd beleöntöm a felfutott élesztőt, és belecsipkedem az öregtésztát is. Jó 20 percig dagasztom, majd egy kilisztezett edénybe félreteszem meleg helyre, kelni. 

Egy óra alatt a tészta duplájára kel. Ezután két részre osztom, egyiket félreteszem.

A másikat olyan vékonyra nyújtom lisztezett felületen, amilyenre csak tudom. Felcikkezem 10 darabra, és egyesével feltekerem. 

Sütőpapíros tepsire teszem őket, nem túl közel, mert legalább duplájukra fognak kelni még. 

Ezután megismétlem a tészta másik felével is, és újabb 40 percet pihennek a kiflik. Ezután a sütőt 200 fokra előmelegítem. Közvetlenül sütés előtt megszentelem alaposan a kifliket vízzel, és 17 perc alatt szép barnára, ropogósra sütöm őket. 

Frissen melegében, teavajjal megkenve abbahagyhatatlan :o)