Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

1

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: 1.5 órán belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Receptek, Sós finomság, Tejmentes, Tojásmentes, Villámkaják,

Bevallom őszintén, én még nemigen használtam olyan receptet, amiben az élesztőt nem kellett hagyni dolgozni, várni, míg a tészta megkel, mielőtt formázom és sütöm. Tegnap viszont az idő szorított, így nem volt más lehetőségem, és kelesztés nélkül, azonnal dolgozni kezdtem a tésztával. És teljes meglepetésemre egy igazán könnyű, omlós tészta lett a végeredmény, amit remek nasinak bizonyul. Hát lássuk, hogy is történt mindez 🙂


Hozzávalók

50 dkg finomliszt
10 dkg zsír
10 dkg Liga (vagy más, tejmentes) margarin
10 g só
1,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő

A szóráshoz én csak szezámmagot használtam a kiskorúakra tekintettel, de mehet rá köménymag, reszelt sajt, bors, amit csak kívánunk.


Elkészítés

Minden hozzávalót (a zsír, margarin és a víz is legyen langyos, könnyen kezelhető) belemérek a tálba. 

Jó zsíros, tömör tésztává gyúrom (géppel is legalább 15 percig dolgoztam rajta).

Majd azonnal lisztezett felületre borítom, kb. 1 cm vastagra nyújtom. Egyik felét lekentem vízzel és megszórtam szezámmaggal. 

Ezután pizzavágóval vagy éles késsel 0,5-1 cm vékony és 10-15 cm hosszú csíkokra vágtam a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. 

Csak annyit pihentek, míg a sütőt 180 fokra előmelegítettem (tehát kb. 15 percet), majd ment is az első adag a sütőbe. 22-25 perc alatt megsültek. Éppen hogy csak színt kapjanak, akkor lesznek igazán omlós, finom csíkok.

A második adag ezután ment a sütőbe, szintén 22-25 percre. Legközelebb fokhagymát is nyomok a tésztába gyúrás előtt, szerintem nem fogja elrontani 🙂

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/