Barion Pixel

Kürtős kalács

Szerző:

Kelt tészták, Édes vétkek, Összes recept

Adag: 6-8 db

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: haladóknak

Komolyan mondom, hogy nem teljesen százas az, aki 35 fokban még nekiáll sütni. Hiteles a megállapításom, mert én is ezek közé az elvetemültek közé tartozom…. 🙂

Már hetek óta szemezek Limara kürtőskalácsával, és ma reggel végre elkapott a gépszíj, nekiálltam, és megcsináltam. 
Előkészületekből annyit igényelt, hogy 2 vékony lécet vastagon befedtem alufóliával, valamint 2-2 darab wc papír gurigát egymásba szorítottam (az egyik végét egy kicsit behajtottam, hogy beleférjen a másikba), és ezt is alaposan bealufóliáztam.

 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt (BL55) – nekem túl lágy lett így a tészta, így még valamennyit tettem hozzá
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5+5 dkg olvasztott vaj


Elkészítés

Mindent úgy csináltam, ahogy Limaránál olvastam: felfuttattam az élesztőt a tej egy részével, amit megcukroztam, az összes többi hozzávalót kimértem addig, kivéve a vajat.

Amikor az élesztő felfutott, összedolgoztam a tésztát, pár perc után hozzáadtam az 5 dkg olvasztott vajat is, és még pár percig dagasztottam.

Ezután félretettem egy órára pihenni.

 

 

Közben elkészítettem a formákat, előkészítettem a sima és a fahéjas cukrot, és megolvasztottam a másik 5 dkg vajat.

 

 

A kidolgozásnál tértem el a recepttől: kivettem a tésztából egy nagy maroknyit, és hosszú hengerré formáztam.

 

 

Ezután egy ecsettel megvajaztam a formát, és rátekertem a tésztát (a két végét a tészta alá nyomkodtam, hogy ne csússzon le a formáról). Nem kell, hogy fedjék egymást a hurkok, mert amikor körbeértem a tésztával, kicsit megnyomkodom, hogy laposabb és szorosabb legyen. Ekkor ismét megkenem vékonyan vajjal, és megforgatom kristálycukorban.

 

 

Ezután ráhúzom a kalácsokat a lécekre.

 

 

Közben grill fokozaton előmelegítem a sütőt. A legalsó rácsra teszek egy tepsit (erre potyogjon a lehulló cukor, ne a sütőbe), a sínekre keresztbe a középső rács helyére pedig a két lécet, amikre ráhúztam a formákat. 

 

 

Folyamatos ellenőrzés mellett időnként megforgatom (nagyon óvatosan, mert forró, és a grill is könnyen éget!), és amikor a kellő színt eléri, kiveszem, és megforgatom fahéjas (kókuszos/vaníliás/diós/akármilyenes) cukorban, és kb. egy perc várakozás után már le is tudom venni a formáról.

 

TIPP

  • akkor érdemes betenni a sütőbe, amikor már tényleg maxon megy a grill, mert ha még csak melegszik, az amúgy is puha tészta ellágyul, és lefolyik a formáról.
  • Mivel a kürtős kalács frissen a legfinomabb, ezért ha nem sütjük ki az összeset egyszerre, akkor a tészta hűtőben pár napig eláll lefedett edényben. Sütés előtt szobahőmérsékletre kell melegednie.
  • Legközelebb annyit fogok finomítani, hogy nem ilyen melegben állok neki (túlságosan lágy volt a tészta), vagy eleve nem kürtős formára csinálom, hanem kis szeleteket vágok, és úgy sütöm ki. Itt megtalálod a fázisfotókat hozzá.

 

 

 



Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm.

Nézd meg további receptjeimet, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!

Gyorsan értesülhetsz a blog bejegyzéseimről, tippekről és újdonságokról a Degeszpocak Facebook oldalán amit itt találsz, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.  Gyere és csatlakozz hozzánk egy kattintással!

Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/



error: A tartalom védett!!