Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

2

Adag: 2 sütőtepsi

Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Kelt tészta, Receptek, Sós finomság, Tojásos ételek,

Nagyon szeretem a pogácsákat, mert sokféleképpen készíthetőek, és nem csak nasinak kiválóak, de egy tartalmasabb leves után is, sőt még az uzsonnás táskában is jó helyük van. Mutatom is, hogy ezt a tejfölös verziót hogyan készítem 🙂


Hozzávalók

  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 22 g só
  • 2 tojás
  • 20 dkg tejföl
  • 25 dkg margarin
  • a szóráshoz szezámmag, lenmag (vagy köménymag, ízlés szerint)
  • a kenéshez 1 tojás
  • 25 dkg sajt (lehet részben vagy egészben füstölt sajt is, nagyon jó ízt ad a pogácsának) – ez a pogácsa tetejére megy


Elkészítés

Először a tejfölt és a margarint éppen csak szobahőmérsékletűre langyítom. Nem kell megolvasztani, mert akkor kezelhetetlenebb lesz a tészta.

Mindent kimérek a dagasztótálba, az élesztőt sem futtatom fel, csak belemorzsolom. Hozzáadom a nedves anyagokat is, és jó 20 percig dagasztom. Ragadós, kissé nehezen kezelhető tésztát kapok, de higgyétek el, ennek ilyennek kell lennie, hogy másnap is finom legyen a kész pogácsa (már ha marad 🙂 ). Ezután félreteszem legalább egy órára a tésztát pihenni.

Ezután kétszer hajtogatom 20 percenként: először kinyújtom kb. négyzetre, a felső egyharmadát behajtom középre, az alsót szintén

Majd jobbról és balról középre hajtom, és egy edénnyel lefedve pihentetem.

 

A hajtogatás után lisztezett felületen egy ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Egy éles késsel (vagy pizzavágóval) berácsozom a tetejét, lekenem egy felvert tojással, és megszórom kedvem szerinti magvakkal.

Végül elegyengetem rajta a reszelt sajtot.

Sütőpapírral bélelt tepsire szaggatom a pogácsákat, és 40 percre félreteszem pihenni őket.

Közben 190 fokra előmelegítem a sütőt, és alsó-felső sütéssel 20-25 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha az alja is kap egy kis színt.

Ahogy kész az első tepsi, máris mehet a helyére a második, ugyanígy sütöm azt is. Az eredmény finom, leveles és abbahagyhatatlan pogácsa lesz – mindenki kedvence 🙂

Összegzés
recipe image
Recept név
Omlós tejfölös sajtos pogácsa
Szerző
Dátum
Előkészítési idő
Főzési idő