Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta
Adag: 2 sütőtepsi
Elkészítési idő: csak ha nagyon ráérsz
Nehézségi fok: egyszerű
Nagyon szeretem a pogácsákat, mert sokféleképpen készíthetőek, és nem csak nasinak kiválóak, de egy tartalmasabb leves után is, sőt még az uzsonnás táskában is jó helyük van. Mutatom is, hogy ezt a tejfölös verziót hogyan készítem 🙂
Hozzávalók
- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 22 g só
- 2 tojás
- 20 dkg tejföl
- 25 dkg margarin
- a szóráshoz szezámmag, lenmag (vagy köménymag, ízlés szerint)
- a kenéshez 1 tojás
- 25 dkg sajt (lehet részben vagy egészben füstölt sajt is, nagyon jó ízt ad a pogácsának) – ez a pogácsa tetejére megy
Elkészítés
Először a tejfölt és a margarint éppen csak szobahőmérsékletűre langyítom. Nem kell megolvasztani, mert akkor kezelhetetlenebb lesz a tészta.
Mindent kimérek a dagasztótálba, az élesztőt sem futtatom fel, csak belemorzsolom. Hozzáadom a nedves anyagokat is, és jó 20 percig dagasztom. Ragadós, kissé nehezen kezelhető tésztát kapok, de higgyétek el, ennek ilyennek kell lennie, hogy másnap is finom legyen a kész pogácsa (már ha marad 🙂 ). Ezután félreteszem legalább egy órára a tésztát pihenni.
Ezután kétszer hajtogatom 20 percenként: először kinyújtom kb. négyzetre, a felső egyharmadát behajtom középre, az alsót szintén
Majd jobbról és balról középre hajtom, és egy edénnyel lefedve pihentetem.
A hajtogatás után lisztezett felületen egy ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Egy éles késsel (vagy pizzavágóval) berácsozom a tetejét, lekenem egy felvert tojással, és megszórom kedvem szerinti magvakkal.
Végül elegyengetem rajta a reszelt sajtot.
Sütőpapírral bélelt tepsire szaggatom a pogácsákat, és 40 percre félreteszem pihenni őket.
Közben 190 fokra előmelegítem a sütőt, és alsó-felső sütéssel 20-25 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha az alja is kap egy kis színt.
Ahogy kész az első tepsi, máris mehet a helyére a második, ugyanígy sütöm azt is. Az eredmény finom, leveles és abbahagyhatatlan pogácsa lesz – mindenki kedvence 🙂