Szerző: Molnár-Keresztényi Brigitta

 

Adag: 4 főre

Elkészítési idő: 30 percen belül

Nehézségi fok: egyszerű

Kategóriák: Előétel, Krumpliételek, Levesek, Receptek, Tojásmentes, Villámkaják, Zöldségeket beszélek,

Egyszer réges-régen jártam Erdélyben, és ott ettem csorbát. Nem is egyszer, hanem ahányszor csak alkalmam nyílt rá. Annyira ízlett, hogy eltökéltem: én bizony elkészítem ezt itthon is. Kis kísérletezgetés után ez a recept született.


Hozzávalók

– 30 dkg krumpli
– 20 dkg répa
– 1 fehérrépa
– egy fej fokhagyma
– egy közepes fej vöröshagyma
– 1 babérlevél
– egy nagy doboz tejföl fele
– 2 evőkanál liszt
– kevés citromlé
– fűszerek: só, frissen őrölt bors, tárkony, zöldségzöldje, késhegynyi őrölt kömény

Elkészítés

A zöldségeket megpucolom, a répát karikára vágom, a hagymát apró, a krumpli nagyobb, falatnyi kockára, a fehérrépát pedig csak bevágom, hogy szépen szétnyíljon főzés közben. 

Kevés olajon összepirítom a krumpli kivételével a zöldségeket. 

Amikor már finoman illatozik, és a répa szépen beszínezte a levet, felöntöm vízzel (kb. 1,7 liter), sózom, borsozom. Beleteszem a krumplit is, a babérlevéllel, a köménnyel és egy kávéskanál tárkonnyal együtt, és szép csendesen főzöm a levest. 
Közben a lisztet elkeverem a tejfölben csomómentesre. Amikor már puha a répa (ennek kell legtöbb idő a levesben), akkor belemerek egy evőkanál levet a lisztes tejfölbe, gyorsan elkeverem egy kézi habverővel, majd még egy merőkanálnyi lé jöhet. Óvatosan visszacsorgatom a levesbe a masszát, rottyantok még rajta egyet, megszórom mégegyszer egy kevés tárkonnyal és zöldségzöldjével, és kész.  

Tálaláskor kevés citromlével ízesítem. Én nagyon szeretem frissen melegen, de egy forró nyári napon a hűtőből kivéve is igazi frissítő és laktató finomság :o)

Ha tetszett ez a bejegyzés és megosztod, köszönöm!
Nézd meg a receptajánlót, biztosan találsz még a fogad alá valót közöttük!
További tippeket, újdonságokat a Degeszpocak Facebook oldalán találsz, csatlakozz hozzánk ide kattintva, vagy kérdezz-csevegj velünk a Facebook csoportunkban is, amit itt érsz el.
Instagram: https://www.instagram.com/degeszpocak/